Консервувати продукти можно в будь-якій тарі . Однак консерви
високої якості можна отримати лише за умови , що все зроблено правильно:
особливо важливо щоб банки були герметично
закупорені і простерилізовані.
У домашніх умовах для консервування овочів використовують , як правило , скляні банки
з скляною кришкою , гумовим кільцем - прокладкою і хомутиком . Поряд з
перевагами у цієї тари є такий недолік , як недовговічність гумової прокладки ,
а звідси і користування нею в подальшому стає невозможним . Більш зручні скляні
консервні банки з жестяними
кришками і гумовими кільцями - вкладишами , правда , кришку можна
використовувати тільки один раз . Для закупорювання банок жестяними кришками необхідна ручна закаточная машинка . Дрібні плоди , ягоди , а також
соки , гомогенізовані продукти можна законсервіровать в пляшках
з-під молока і в звичайних з вузьким горлечком . Особливо зручно консервувати овочі в банках з загвинчуються
кришками . Значно упрощается при цьому сам процес консервірованія овочів : один рух
руки - і банку герметично закупорена . Пластмасові ( поліетиленові ) кришки
використовувати для домашнього консервування овочів не рекомендуется , так як вони не обеспечівають герметичності
і тому ненадійні Правда , такі кришки цілком годяться для закупорювання банок з варенням ,
джемом , повидлом , оскільки концентрація цукру в цих виробах досить висока , а
вміст вологи - невелико .
Крім зазначеної посуду , при консервуванні овочів вам знадобиться велика алюмінієвая або емальована каструля для бланширования
плодів і овочів, каструля з кришкою для стерилізації консервів , в
яку можно одночасно помістити 4-5 літрових банок , а також ножі , шумівки ,
друшляк , решето або металеве сито , ложки з нержавіючої сталі. Для
відмірювання та зважування потрібно мати під рукою ваги , мірні циліндри або
мензурки . Обов'язкова умова для отримання качіственних консервів - ретельна під -готовка
посуду . Банки і кришки потрібно промити теплим розчином харчової соди з
розрахунку 1 ч. л . соди на 1 л води, потім обшпарити і просушить . Бляшані кришки прокип'ятити .
Ось як консервують продукти в скляних банках зі стеклянними кришками . Підготовлені банки заповнюють плодами або ягодами , заливають
маринадом або сиропом , закривають кришкою з гумовою прокладкою , надягають
затиск і поміщають в каструлю з водою для стерілізаціі так , щоб банки були
повністю покриті водою. На дно каструлі потрібно покласти холщовую серветку ,
або шматок тканини , або , скажімо , дерев'яний гратчастий гурток за розміром
каструлі . Ці заходи необхідні для того , щоб банки не лопнули у час стерилізації
. Час стерілізаціі потрібно відраховувати з моменту закипання води в каструлі ,
причому користуватися для цього зручніше песочними годинами. Для прискорення процесу консервування овочів ( доведенія води до кипіння ) рекомендуется заповнювати банки гарячими
продуктами і
користуватися гарячою заливкой ,
банки поміщати в каструлю з підігрітою водою , причому температура банки з
вмістом повинна бути близька до температури води. При великій різниці температур
банку при зануренні у воду може лопнути . Консервувати продукти в скляних
банках з бляшаними кришками дещо складніше : вимагаються , по-перше ,
закаточная машинка ,
по-друге , певні навики і ,
по-третє , деякі зусилля. Отже , підготовлені банки заполняют до плічок
продуктами , заливають сиропом , розсолом або маринадом, закривають стерильною кришкою , занурюють
в каструлю з водою і стерилізують протягом визначеного часу ( в завісімості від
продукту) , після чого осторожно
виймають банку з каструлі , ставлять її на стіл і негайно закативають за допомогою машинки .
Комментариев нет:
Отправить комментарий