вторник, 7 октября 2014 г.

Консервування овочів

 Консервувати продукти можно в будь-якій тарі . Однак консерви високої якості можна отримати лише за умови , що все зроблено правильно: особливо важливо  щоб банки були герметично закупорені і простерилізовані. У домашніх умовах для консервування овочів використовують , як правило , скляні банки з скляною кришкою , гумовим кільцем - прокладкою і хомутиком . Поряд з перевагами у цієї тари є такий недолік , як недовговічність гумової прокладки , а звідси і користування нею в подальшому стає невозможним . Більш зручні скляні консервні банки з жестяними кришками і гумовими кільцями - вкладишами , правда , кришку можна використовувати тільки один раз . Для закупорювання банок жестяними кришками необхідна ручна закаточная машинка . Дрібні плоди , ягоди , а також соки ,  гомогенізовані продукти можна законсервіровать в пляшках з-під молока і в звичайних з вузьким горлечком . Особливо зручно консервувати   овочі в банках з загвинчуються кришками . Значно упрощается при цьому сам процес консервірованія овочів : один рух руки - і банку герметично закупорена . Пластмасові ( поліетиленові ) кришки використовувати для домашнього консервування овочів не рекомендуется , так як вони не обеспечівають герметичності і тому ненадійні Правда , такі кришки цілком годяться для закупорювання банок з варенням , джемом , повидлом , оскільки концентрація цукру в цих виробах досить висока , а вміст вологи - невелико . Крім зазначеної посуду , при консервуванні овочів вам знадобиться велика алюмінієвая або емальована каструля для бланширования плодів і овочів, каструля з кришкою для стерилізації консервів , в яку можно одночасно помістити 4-5 літрових банок , а також ножі , шумівки , друшляк , решето або металеве сито , ложки з нержавіючої сталі. Для відмірювання та зважування потрібно мати під рукою ваги , мірні циліндри або мензурки . Обов'язкова умова для отримання качіственних консервів - ретельна під -готовка посуду . Банки і кришки потрібно промити теплим розчином харчової соди з розрахунку 1 ч. л . соди на 1 л води, потім обшпарити і просушить . Бляшані кришки прокип'ятити .

Ось як консервують продукти в скляних банках зі стеклянними кришками . Підготовлені банки заповнюють плодами або ягодами , заливають маринадом або сиропом , закривають кришкою з гумовою прокладкою , надягають затиск і поміщають в каструлю з водою для стерілізаціі так , щоб банки були повністю покриті водою. На дно каструлі потрібно покласти холщовую серветку , або шматок тканини , або , скажімо , дерев'яний гратчастий гурток за розміром каструлі . Ці заходи необхідні для того , щоб банки не лопнули у час стерилізації . Час стерілізаціі потрібно відраховувати з моменту закипання води в каструлі , причому користуватися для цього зручніше песочними годинами. Для прискорення процесу консервування овочів ( доведенія води до кипіння ) рекомендуется заповнювати банки гарячими продуктами і користуватися гарячою заливкой , банки поміщати в каструлю з підігрітою водою , причому температура банки з вмістом повинна бути близька до температури води. При великій різниці температур банку при зануренні у воду може лопнути . Консервувати продукти в скляних банках з бляшаними кришками дещо складніше : вимагаються , по-перше , закаточная машинка , по-друге , певні навики і , по-третє , деякі зусилля. Отже , підготовлені банки заполняют до плічок продуктами , заливають сиропом , розсолом або маринадом, закривають стерильною кришкою , занурюють в каструлю з водою і стерилізують протягом визначеного часу ( в завісімості від продукту) , після чого осторожно виймають банку з каструлі , ставлять її на стіл і негайно закативають за допомогою машинки .

Комментариев нет:

Отправить комментарий