суббота, 22 февраля 2014 г.

Рецепти страв з гарбузом


"Віф Руж д'Єтамп" - столовий середньостиглий гарбуз французької селекції. Стебло "француза" гіл­лясте, завдовжки до 3 м. Плоди важать від 5 до 20 кг, з гладенькою поверхнею, трохи приплюснуті з боків і ребристі, ніби поділені на частки. Колір гарбуза над­звичайний, червоно-оранжевий, дуже красивий на грядці. Має добрі смакові властивості, ніжний, сокови­тий м'якуш, солодкий і в сирому вигляді. На батьківщи­ні цього гарбуза ним навіть прикрашають паркові алеї, фонтани й квітники, зокрема, у всесвітньовідомому парку замку Вілпарді у Франції на королівських городах красується цей гарбуз. Я й собі спробував (див. фото), правда має непоганий вигляд?

Гарбуз добре зберігається навіть у кімнаті за +18°С. Інтенсивно-оранжевий колір м’якуша свідчить про підвищений вміст провітаміну А (каротину). Дуже смачний сік (не потрібно додавати цукру), ним лікують печінку, нирки, статеві розлади, остеохондроз. А ще з цього гарбуза виходить дуже смачна каша. Ми, на­приклад, просто запікаємо половинками в духовці. З цього сорту навіть варення варять (на 2 кг гарбуза - 1 кг цукру).
"Пінк банана" - гарбуз нагадує довгасту азійську диню. Абрикосового кольору, тверда шкірка, яка підви­щує лежкість гарбуза. На смак і запах трішки нагадує банан. Плоди важать до 10 кг, м'ясисті, соковиті, со­лодкі. М'якуш морквяного кольору, багатий на вітаміни. Смачний тушений шматками з медом і сметаною .
"Арабатський" - зовні схожий на булаву. Маса пло­ду до 6-8 кг. Зручний при транспортуванні. Насичений оранжевий колір шкірки. Шкірка тверда, лежкість від­мінна - аж до весни. Цінний тим, що не треба клопота­тися з вибиранням зернят. Насіннєва камера дуже ма­ленька й розміщена на кінці у потовщеній частині. А ручку булави просто очищай від шкірки і готуй страву або вичавлюй сік. М'якуш солодкий, дуже соковитий. Сік з цього гарбуза теж напрочуд смачний.
"Сіромаха" - отримав таку назву через темно-сіру шкірку. Зате м’якуш у гарбуза надзвичайного жовто-
оранжевого кольору. Солодкий, приємного смаку, со­ковитий. Плоди невеликі, масою до 5-8 кг. Зберігаєть­ся відмінно, без втрати поживності й смаку. Чудово під­ходить для приготування бабок і солодких каш.
Отже, хочу вам порадити: посадіть у себе на городі столові гарбузи, і тоді ви, повірте моєму слову, набага­то менше стоятимете в чергах за ліками. Стародавні ін­ки добре розумілися на рослинах. Гарбуз дуже легко пе­резапилюється, тому вивести новий сорт для себе мо­же кожен, потрібне тільки бажання. Для цього посадіть разом різні сорти, а потім виберіть насіння з найкращо­го, на вашу думку, гарбуза. Зберегти чистосортний ма­теріал дуже складно, якщо поблизу ростуть інші гарбу­зи, патисони чи кабачки. Якщо ви хочете зберегти упо­добаний вами сорт, необхідно завчасно зав'язати мар­лею жіночу квітку, а потім запилити її штучно
Каша гарбузова ” асорті". Дрібно нарубані ре­берця або шматочки м'яса кладемо на дно казана, на м'ясо кладемо жир або поливаємо олією. Посипаємо потертою на великій тертці морквою, дрібно кришимо цибулю. Беремо набір круп по 1/4 склянки (пшоно, гречка, рис, перловка) і кладемо шарами на м'ясо, пе­ресипаючи шари тертим гарбузом. Води має бути на два пальці вище над масою. Солимо, перчимо за сма­ком. Запікаємо в духовці до готовності.
Рагу з гарбуза. 400 г гарбуза очищаємо від шкір­ки, ріжемо на дрібні квадратики й відварюємо 1-2 хв. у підсоленій воді. В іншому посуді відварюємо квасолю. Окремо тушкуємо цибулю з морквою на сковорідці, до­даємо сюди відварений гарбуз, дві ложки домашнього лечо і склянку відвареної квасолі. Солимо, перчимо за смаком. Тушкуємо в закритій сковорідці 5-7 хв.
Гарбузова бабка. До 1 л киплячого молока кладе­мо склянку тертого гарбуза, очищеного від шкірки, ва­римо 5 хв. Додаємо промите пшоно, трішки солі і вари­мо. До готового кулішу додаємо яйце, масло цукор (мед) за смаком і запікаємо в духовці.

Смачного вам! Тільки що ви переглянули рецепти страв з гарбузом . Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнях страви із гарбуза 

Комментариев нет:

Отправить комментарий