четверг, 30 января 2014 г.

Рецепты блюд с каштанами


Що можна приготувати з їстівних каштанів?
Деякі фахівці вважають, що людина почала вживати каштани набагато раніше, ніж злаки. Великі каштанові ліси давали багатий урожай. Ними харчувалися древні греки і перші італійські поселенці, які винайшли різно­манітні способи приготування каштанів. Блюдо димля­чих ароматних каштанів, зварених із сіллю, мабуть, не молодше давньоруського толокна. А популярний сьо­годні в Краснодарському краї, у Грузії та Вірменії спосіб підв’ялювання каштанів, напевно, без зміни прийшов з тих часів, коли казкова країна золотого ру­на відправляла їх до Еллади.
Згодом каштани ввели в культуру, яка набула поши­рення в Іспанії, Франції, Німеччині і Британії. Кашта­нам судилося пережити практично всі епохи в історії цивілізації й залишитися улюбленими навіть сьогодні. З них роблять пюре, вживають як гарнір до м'яса, до­дають у супи, омлети, каші, овочеві страви, фарширу­ють ними птицю. З сушених каштанів роблять борошно і випікають хліб. Зазвичай каштанове борошно підмішують до житнього, пшеничного або кукурудзя­ного. Сирі каштани нагадують горіх зі злегка терпким смаком, а смажені стають солодкими і набувають бо­рошнистої консистенції, нагадуючи солодку картоплю. У плодів каштана відсутній яскраво виражений смак і аромат, і, напевно, немає такої страви, яку не можна було б приготувати з каштанів.
Зазвичай ті каштани, які дрібніші, варять, а які більші - смажать.
Як їх очистити? Візьміть жменю-другу каштанів і по­мийте їх. Далі обережно надріжте оболонку гострим ножем. Надрізи можна робити як у формі хреста, так і просто однією смужкою. Використовуйте ніж з лезом у вигляді пилки. Надрізувати оболонку каштана потрібно до плоду. Підготовлені каштани покладіть у каструлю і залийте холодною водою. Вода повинна покрити пло­ди. Додайте у воду дрібку солі і доведіть до кипіння. Як тільки вода закипить, витягуємо каштани і перекла­даємо їх у будь-яку жароміцну ємкість і відправляємо каштани в піч. Смажимо їх 15 хв. за температури 300°С. Показником готовності каштана є м’якоть, що з'явилася в надрізах. Готові каштани загорніть у руш­ник. Через 15 хвилин "відпочинку” в рушнику смажені каштани будуть готові до вживання.
Щоб без особливих зусиль очистити велику кількість каштанів, м'яку шкаралупу надрізують і 5-7 хвилин кип'ятять у воді з олією або запікають у духовці при 200°С, поки шкірка не почне лопатися. А можна покласти каштани в миску з підсоленою водою, щоб вона на третину покривала горіхи, накрити плівкою з невеликими отворами і запікати в мікрохвильовій печі 4-6 хв. на максимальній потужності. Після цього шкірка легко знімається, і очищені каштани можна смажити, тушкувати, варити або запікати.
 Рецепти страв з використанням каштанів
Існує безліч рецептів страв з каштанів: солодкі страви - креми, торти, джем; супи та ін. Вони супроводжують м’ясні страви з індички, свинини або курки. З каштанів роблять борошно, яке використовують для приготування як солодкої, так і не солодкої випічки, ось чому французи називають каштан хлібним деревом.
Каштани можна заморозити. Для цього спочатку їх потрібно підсмажити, за­тим очистити. У такому вигляді каштани зберігаються в морозильній камері близько шести місяців. Отже, каштани можна смажити, варити, сушити, тушку­вати або запікати, робити з них пюре, а також консервувати, додавати в сала­ти, і навіть готувати солодощі.
Все залежить від рецепту. Але потрібно завжди пам'ятати, що каштан наполо­вину складається з води, тобто всередині шкаралупи каштана міститься волога і, коли він нагрівається, ця волога може з силою розірвати шкаралупу, тому завжди потрібно надрізувати її, щоб виходила пара, інакше він вибухне.
Але в багатьох наших областях цей продукт поки що екзотичний, тому до­речніше вживати його на десерт. Поділюся одним із рецептів.
Рецепты блюд с каштанами
 Вісімнадцять - двадцять очищених каштанів треба 6-7 хвилин варити в сиропі з однієї склян­ки води і 200 г цукру. Знявши з вогню, вариво полити соком половини лимона і декількома ложками сухого червоного вина, посипати цукровою пудрою й ос­тудити в холодильнику.
Інший десерт ще простіший.
Рецепты блюд с каштанами
 Півкілограма очищених каштанів варять п'ять хвилин, змішують з цукром і трьома столовими ложками вершкового масла, викладають у вогнетривку форму і запікають 20 хвилин у духовці при 200°С. Го­тову страву подають на стіл в тому ж посуді, заливають коньяком і підпалюють.
 Рецепты блюд с каштанами
Не менш смачний і каштановий крем.Такий крем нескладно приготувати самому. Для цього потрібно очистити каштани, поварити їх у злегка підсоленій воді ЗО хвилин, потім розмолоти в блендері. У каструлі підігріти 150 мл жирних вершків (35%), додати паличку ванілі і 150 г цукру на 1 кг каштанів, потім ввес­ти в суміш пюре з каштанів. Поставити на слабкий вогонь і розігріти, безпере­рвно помішуючи. Додати вершкове масло і цукор за смаком. Якщо крем вийде дуже густим, додати вершків. Вийняти паличку ванілі, остудити. Каштановий крем використовується для різних десертів, морозива, тістечок та іншої випічки.
Рецепты блюд с каштанами
Можна приготувати "п'яні" каштани: всипати в червоне вино 100 г цукру, покласти варені каштани і томити деякий час на малому вогні, поки не утво­риться сироп. Подавати гарячими зі збитими вершками.
 Рецепты блюд с каштанами
Для приготування шоколадно-каштанового десерту потрібно: 700 г варених каштанів, 150 г шоколаду, 150 г вершкового масла, чарочка рому, пакетик ваніліну, 100 г цукру.Каштани надрізати й відварити близько ЗО хв. Воду злити. Розтопити шоко­лад з маслом. Каштани почистити й перетворити на пюре за допомогою блен­дера, або просто розім’яти. З'єднати пюре з каштанів із шоколадом, додати цукор, ванілін і ром. Розлити по формочках і поставити в холодильник хвилин на ЗО. Перед подаванням прикрасити збитими вершками або збитими з цук­ровою пудрою яєчними білками. Тільки що ви переглянули Рецепты блюд с каштанами. Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнях Блинчики,торты,рулеты,запіканка,десерты,пиріжки,пироги






Комментариев нет:

Отправить комментарий