Деякі фахівці вважають, що людина почала вживати
каштани набагато раніше, ніж злаки. Великі каштанові ліси давали багатий
урожай. Ними харчувалися древні греки і перші італійські поселенці, які
винайшли різноманітні способи приготування каштанів. Блюдо димлячих ароматних
каштанів, зварених із сіллю, мабуть, не молодше давньоруського толокна. А
популярний сьогодні в Краснодарському краї, у Грузії та Вірменії спосіб
підв’ялювання каштанів, напевно, без зміни прийшов з тих часів, коли казкова
країна золотого руна відправляла їх до Еллади.
Згодом каштани ввели в культуру, яка набула поширення
в Іспанії, Франції, Німеччині і Британії. Каштанам судилося пережити практично
всі епохи в історії цивілізації й залишитися улюбленими навіть сьогодні. З них
роблять пюре, вживають як гарнір до м'яса, додають у супи, омлети, каші,
овочеві страви, фарширують ними птицю. З сушених каштанів роблять борошно і
випікають хліб. Зазвичай каштанове борошно підмішують до житнього, пшеничного
або кукурудзяного. Сирі каштани нагадують горіх зі злегка терпким смаком, а
смажені стають солодкими і набувають борошнистої консистенції, нагадуючи
солодку картоплю. У плодів каштана відсутній яскраво виражений смак і аромат,
і, напевно, немає такої страви, яку не можна було б приготувати з каштанів.
Зазвичай ті каштани, які дрібніші, варять, а які
більші - смажать.
Як їх очистити? Візьміть
жменю-другу каштанів і помийте їх. Далі обережно надріжте оболонку гострим
ножем. Надрізи можна робити як у формі хреста, так і просто однією смужкою.
Використовуйте ніж з лезом у вигляді пилки. Надрізувати оболонку каштана
потрібно до плоду. Підготовлені каштани покладіть у каструлю і залийте холодною
водою. Вода повинна покрити плоди. Додайте у воду дрібку солі і доведіть до
кипіння. Як тільки вода закипить, витягуємо каштани і перекладаємо їх у
будь-яку жароміцну ємкість і відправляємо каштани в піч. Смажимо їх 15 хв. за
температури 300°С. Показником готовності каштана є м’якоть, що з'явилася в
надрізах. Готові каштани загорніть у рушник. Через 15 хвилин "відпочинку”
в рушнику смажені каштани будуть готові до вживання.
Щоб без
особливих зусиль очистити велику кількість каштанів, м'яку шкаралупу надрізують
і 5-7 хвилин кип'ятять у воді з олією або запікають у духовці при 200°С, поки
шкірка не почне лопатися. А можна покласти каштани в миску з підсоленою водою,
щоб вона на третину покривала горіхи, накрити плівкою з невеликими отворами і
запікати в мікрохвильовій печі 4-6 хв. на максимальній потужності. Після цього
шкірка легко знімається, і очищені каштани можна смажити, тушкувати, варити або
запікати.
Рецепти страв з використанням
каштанів
Існує безліч рецептів страв з каштанів: солодкі страви - креми, торти, джем; супи
та ін. Вони супроводжують м’ясні страви з індички, свинини або курки. З каштанів
роблять борошно, яке використовують для приготування як солодкої, так і не
солодкої випічки, ось чому французи називають каштан хлібним деревом.
Каштани можна заморозити. Для цього спочатку їх
потрібно підсмажити, затим очистити. У такому вигляді каштани зберігаються в
морозильній камері близько шести місяців. Отже, каштани можна смажити, варити,
сушити, тушкувати або запікати, робити з них пюре, а також консервувати,
додавати в салати, і навіть готувати солодощі.
Все залежить від рецепту. Але потрібно завжди
пам'ятати, що каштан наполовину складається з води, тобто всередині шкаралупи
каштана міститься волога і, коли він нагрівається, ця волога може з силою
розірвати шкаралупу, тому завжди потрібно надрізувати її, щоб виходила пара,
інакше він вибухне.
Але в багатьох наших областях цей продукт поки
що екзотичний, тому доречніше вживати його на десерт. Поділюся одним із
рецептів.
Рецепты блюд с каштанами
Вісімнадцять - двадцять очищених каштанів
треба 6-7 хвилин варити в сиропі з однієї склянки води і 200 г цукру. Знявши з
вогню, вариво полити соком половини лимона і декількома ложками сухого
червоного вина, посипати цукровою пудрою й остудити в холодильнику.
Інший десерт ще простіший.
Рецепты блюд с каштанами
Півкілограма очищених каштанів варять п'ять
хвилин, змішують з цукром і трьома столовими ложками вершкового масла,
викладають у вогнетривку форму і запікають 20 хвилин у духовці при 200°С. Готову
страву подають на стіл в тому ж посуді, заливають коньяком і підпалюють.
Рецепты блюд с каштанами
Не менш смачний і каштановий крем.Такий крем
нескладно приготувати самому. Для цього потрібно очистити каштани, поварити їх
у злегка підсоленій воді ЗО хвилин, потім розмолоти в блендері. У каструлі
підігріти 150 мл жирних вершків (35%), додати паличку ванілі і 150 г цукру на 1
кг каштанів, потім ввести в суміш пюре з каштанів. Поставити на слабкий вогонь
і розігріти, безперервно помішуючи. Додати вершкове масло і цукор за смаком.
Якщо крем вийде дуже густим, додати вершків. Вийняти паличку ванілі, остудити.
Каштановий крем використовується для різних десертів, морозива, тістечок та
іншої випічки.
Рецепты блюд с каштанами
Можна приготувати "п'яні" каштани:
всипати в червоне вино 100 г цукру, покласти варені каштани і томити деякий час
на малому вогні, поки не утвориться сироп. Подавати гарячими зі збитими
вершками.
Рецепты блюд с каштанами
Для приготування шоколадно-каштанового десерту
потрібно: 700 г варених каштанів, 150 г шоколаду, 150 г вершкового масла,
чарочка рому, пакетик ваніліну, 100 г цукру.Каштани
надрізати й відварити близько ЗО хв. Воду злити. Розтопити шоколад з маслом.
Каштани почистити й перетворити на пюре за допомогою блендера,
або
просто розім’яти. З'єднати пюре з каштанів із шоколадом, додати цукор, ванілін
і ром. Розлити по формочках і поставити в холодильник хвилин на ЗО. Перед
подаванням прикрасити збитими вершками або збитими з цукровою пудрою яєчними
білками. Тільки що ви переглянули Рецепты блюд с каштанами. Рецепти
приготування дивіться ще за наступними посиланнях Блинчики,торты,рулеты,запіканка,десерты,пиріжки,пироги
Комментариев нет:
Отправить комментарий