воскресенье, 26 января 2014 г.

лимонник китайський


Плоди лимонника китайського збирають повністю стиглі. В умовах Полісся і Лісо­степу України ця пора припадає на третю декаду серпня - дру­гу декаду вересня. Зібравши, ягоди відразу сушать або пере­робляють: готують соки, компоти, морси, можна також їх кон­сервувати у цукрі. Наводимо декілька рецептів переробки лимонника китайського
Свіжі ягоди в цукрі. Стиглі ягоди промивають, відокрем­люють від плодоніжок, злегка обсушують, перемішують в емальованому посуді з подвійною за масою кількістю цукру, після чого вкладають у скляні банки місткістю 0,5-1 л і закри­вають кришками. Зберігають у прохолодному місці. їх можна використовувати з чаєм.
Сік з цукром (сироп). Стиглі ягоди старанно миють у пе­ревареній воді і вичавлюють сік через декілька шарів марлі. Користуватися металевими соковижималками та соковарка­ми небажано, щоб уникнути окислення соку. Потім в емальо­ваному посуді сік перемішують з цукром у співвідношенні 1:1,5-2, підігрівають на слабкому вогні до розчинення цукру, розливають у скляні банки місткістю 0,5-1 л, пастеризують 10-15 хв.; закривають кришками і зберігають у прохолодному місці. Використовують як добавку до чаю і для виготовлення морсів.
Настоянка із плодів лимонника китайського. Плоди відокремлюють від плодоніжок, подрібнюють, висипають у посудину з темно­го скла і заливають горілкою із розрахунку 1:5 (на одну ваго­ву частину плодів беруть 5 вагових частин горілки). Посудину закорковують і витримують за кімнатної температури протя­гом 7-10 днів, зрідка збовтуючи. Готову настоянку зливають, добре вичавлюють залишки ягід, фільтрують. Зберігають у скляних флаконах у прохолодному темному місці.
Настоянку рекомендують приймати по 20-30 крапель тричі на день за 20-30 хв. до їди.
Настоянка з насіння. Насіння розтирають у ступці і зали­вають 70%-ним спиртом із розрахунку 1:10. Далі технологія приготування настоянки з насіння така ж, як і при одержанні настоянки з плодів.
Разова доза приймання - від 15 до ЗО мл.
Сушені ягоди. Злегка підв’ялені стиглі ягоди сушать у ду­ховці за температури близько 60°С. Висушені ягоди мають темно-червоний колір і зморшкувату шкірочку. Слід мати на увазі, що за температури понад 70°С вони чорніють.
Чай. Для чаю можна використовувати листя і молоді паго­ни. їх заготовляють у серпні, подрібнюють і сушать під навісом або у добре провітрюваному приміщенні. Заготовляти слід не більше 15-20 відсотків листя від загальної кількості його на рослині. Листки лимонника - один із кращих замінників нату­рального чаю. А сам гарячий напій ще й лимоном пахне.
Рецепты приготовления смотрите еще по следующим ссылках  домашние заготовки

Комментариев нет:

Отправить комментарий