Плоди лимонника китайського збирають повністю стиглі. В
умовах Полісся і Лісостепу України ця пора припадає на третю декаду серпня -
другу декаду вересня. Зібравши, ягоди відразу сушать або переробляють:
готують соки, компоти, морси, можна також їх консервувати у цукрі. Наводимо
декілька рецептів переробки лимонника китайського
Свіжі ягоди в цукрі.
Стиглі ягоди промивають, відокремлюють від плодоніжок, злегка обсушують,
перемішують в емальованому посуді з подвійною за масою кількістю цукру, після
чого вкладають у скляні банки місткістю 0,5-1 л і закривають кришками.
Зберігають у прохолодному місці. їх можна використовувати з чаєм.
Сік з цукром (сироп).
Стиглі ягоди старанно миють у перевареній воді і вичавлюють сік через декілька
шарів марлі. Користуватися металевими соковижималками та соковарками небажано,
щоб уникнути окислення соку. Потім в емальованому посуді сік перемішують з
цукром у співвідношенні 1:1,5-2, підігрівають на слабкому вогні до розчинення
цукру, розливають у скляні банки місткістю 0,5-1 л, пастеризують 10-15 хв.;
закривають кришками і зберігають у прохолодному місці. Використовують як
добавку до чаю і для виготовлення морсів.
Настоянка із плодів лимонника китайського.
Плоди відокремлюють від плодоніжок, подрібнюють, висипають у посудину з темного
скла і заливають горілкою із розрахунку 1:5 (на одну вагову частину плодів
беруть 5 вагових частин горілки). Посудину закорковують і витримують за
кімнатної температури протягом 7-10 днів, зрідка збовтуючи. Готову настоянку
зливають, добре вичавлюють залишки ягід, фільтрують. Зберігають у скляних
флаконах у прохолодному темному місці.
Настоянку рекомендують приймати по
20-30 крапель тричі на день за 20-30 хв. до їди.
Настоянка з насіння.
Насіння розтирають у ступці і заливають 70%-ним спиртом із розрахунку 1:10.
Далі технологія приготування настоянки з насіння така ж, як і при одержанні
настоянки з плодів.
Разова доза приймання - від 15 до ЗО
мл.
Сушені ягоди. Злегка
підв’ялені стиглі ягоди сушать у духовці за температури близько 60°С. Висушені
ягоди мають темно-червоний колір і зморшкувату шкірочку. Слід мати на увазі, що
за температури понад 70°С вони чорніють.
Чай. Для чаю
можна використовувати листя і молоді пагони. їх заготовляють у серпні,
подрібнюють і сушать під навісом або у добре провітрюваному приміщенні.
Заготовляти слід не більше 15-20 відсотків листя від загальної кількості його
на рослині. Листки лимонника - один із кращих замінників натурального чаю. А
сам гарячий напій ще й лимоном пахне.
Комментариев нет:
Отправить комментарий