Чорну смородину вживають як цінний
полівітамінний, потогінний, жарознижувальний, тонізуючий, протизапальний
засіб: при анемії, хворобах верхніх дихальних шляхів, підвищує опірність
організму при інфекціях. Дуже помічні ягоди при гастритах із пониженою кислотністю,
гіпертонічній хворобі, ревматизмі, хворобах нирок і печінки. Приймають по
1ст. ложці тричі на день свіжий сік із ягід, джем або пюре. Ягоди їдять
свіжими, роблять із них варення, джеми, мармелад, сік і пюре, фруктові напої,
консервують, перетирають із цукром. Із бруньок готують сиропи, листям
смородини ароматизують квас, використовують при солінні грибів, огірків, помідорів,
квашенні капусти. Саме це готуємо влітку, а тепер, восени, можна відкрити
заготовлені ягоди (консервовані, перетерті) і виготовляти з них нові продукти.
СОЛОДКИЙ
МАРМЕЛАД.
1 грейпфрут, 2
лимони, 1 апельсин, 600 г води, 600 г цукру, 3 ст. ложки соку чорної смородини.
Фрукти вимити, розрізати навпіл, вичавити з них
сік. Цедру нарізати соломкою. У велику миску вкласти цедру, залити водою і
соком субтропічних фруктів і чорної смородини. Потримати в мікрохвильовій
печі 15-20 хв. Додати цукор і тримати в печі ще 20 хв. Вийняти і, давши
мармеладу вистигнути, розкласти в чисті банки, які герметично закупорити.
ЦУКАТИ. Готують сухе
варення й цукати зі скоринок кавуна і дині, айви, персиків, груш і зі
смородинового варення чи джему.
Скоринки кавуна, дині, субтропічних фруктів
нарізати на шматочки, вимочити у воді 10 годин. Варити як варення: робити 4-8 варок
по
10 хв., після кожної варки настояти 6-8 годин. Добре відварені й политі
цукровим сиропом плоди витягнути шумівкою на сито і дати стекти сиропові.
Підсушити їх на сонці або в духовці, ще раз пересипати цукром, доки не
перетворяться на сухе варення. Щоб воно стало цукатним, додати високу
концентрацію цукру: для приготування 1 л сиропу взяти 1,2 кг цукру і 1 склянку
води (на поверхні води з’являється скоринка з дрібних кришталиків цукру). Сухе
варення й цукати запаковують у картонні коробки, вистелені пергаментним
папером. Зберігають у сухому місці.
СМОКВА
ЗІ СМОРОДИНИ.
Смоквою називають добре уварене ягідне пюре із цукром. На 1 кг пюре додають
3-5 склянок цукру й уварюють, безперервно перемішуючи, на водяній бані. Варити,
доки застиглу на тарілці пробу можна розрізати ножем. Розкласти уварену масу
шаром 1- см на деко, підсушити в духовці 10-15 хв. Підсушені пласти нарізати
на брусочки, обкачати в цукрі, розкласти в картонні коробки.Зберігати
в прохо лодному місці.Тільки що ви переглянули : Рецепт приготування ягоди консервовані. Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнями: домашние заготовки
Комментариев нет:
Отправить комментарий