Найкраще
збор червоної горобини щоб використати її лікувальні
властивості розпочинати у другій половині серпня — першій половині вересня.
Запізнюватися зі збиранням не слід: плоди в’януть, втрачаються смакові та
лікувальні якості. Крім того, ягоди скльовують птахи.
Грона зрізають секатором. Зберігають плоди у
прохолодному провітрюваному приміщенні. Підходить і морозильна камера
холодильника.
Ягоди дуже корисні: містять цукри, вітаміни,
макро- і мікроелементи, фітонциди. Насіння містить до 22% олій, а кора - 14 %
танінів.
З плодів готують компоти, варення, роблять сік,
мармелад, вина тощо. Червона горобина має лікувальні
властивості.У народній медицині плоди використовують для
профілактики атеросклерозу, при артеріальній гіпертонії, порушеннях роботи
серця, гіповітамінозі.
У старовину
рослині приписували магічні якості - її вважали захисницею від порчі,
зурочення та всіляких бід. Пагонами та плодами, як оберегом, прикрашали житла.
В’ялені, мочені або зварені в меду ягоди червоної горобини подавали серед інших наїдків до
столу, а порошок із сухих плодів додавали в борошно.
Червоної горобини - не лише цінне плодове, а й
декоративне дерево, яке прикрасить наші сади та садиби.
полівітамінний чай
Залити киплячою водою плоди червоної горобини і шипшини
(1:1). 1ст. ложку суміші можна залити 2 склянками, томити на водяній бані 10
хв. Пити по півсклянки 3-4 рази на день.
ДЖЕМ
ГОРОБИНОВИЙ
Стиглі ягоди червоної горобини залити киплячою водою і варити 20 хв. Відставити в посуді і дати
настоятися кілька годин. Наступного дня прокип’ятити ще раз і знову дати
настоятися. Закип’ятивши останній раз, додати на 1кг ягід 0,5 кг цукру.
Процідити джем, перетерти ягоди, вичавити насіння. Цей джем — найбільша комора
вітамінів. Його вживають по 1 ч. ложці тричі на день при авітамінозі,
захворюваннях крові (особливо — лімфатичної системи).
ПЕЧЕНІ ЧИ СУХІ - А ВІТАМІНИ Ягоди червоної горобини можна висушити в духовці або в печі при
температурі 50-60 градусів. Вони зберігають при цьому свої вітамінні й
антибактеріальні властивості. Можна після цього їх і подрібнити, змішавши із
цукром (1:2).
Можна зберігати й цілими. Найкрупніші промити,
швидко просушити, перекласти в банки, пересипати цукром (2- 2,5кг цукру на 1кг
ягід), закрити кришками або пергаментним папером. Зберігати в сухому місці.
Ягоди червоної горобини корисні для дорослих і дітей, а отже, заслуговують, щоб кожен із
нас включив їх до свого раціону.Тільки що ви переглянули : Червона горобина лікувальні властивості. Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнями: Блинчики,торты,рулеты,запіканка,
десерты,пиріжки,пироги
Комментариев нет:
Отправить комментарий