воскресенье, 26 января 2014 г.

червона горобина лікувальні властивості


Найкраще збор червоної горобини щоб використати її лікувальні властивості розпочинати у другій половині серпня — першій половині вересня. Запізнюватися зі збиранням не слід: плоди в’януть, втра­чаються смакові та лікувальні якості. Крім того, ягоди скльовують пта­хи.
Грона зрізають секатором. Зберігають плоди у прохолодному прові­трюваному приміщенні. Підходить і морозильна камера холодильника.
Ягоди дуже корисні: містять цукри, вітаміни, макро- і мікроелементи, фітонциди. Насіння містить до 22% олій, а кора - 14 % танінів.
З плодів готують компоти, варення, роблять сік, мармелад, вина тощо.Червона горобина має лікувальні властивості.У народній медицині плоди використовують для профілактики атеро­склерозу, при артеріальній гіпертонії, порушеннях роботи серця, гіпо­вітамінозі.
У старовину рослині приписували магічні якості - її вважали захисни­цею від порчі, зурочення та всіляких бід. Пагонами та плодами, як оберегом, прикрашали житла. В’ялені, мочені або зварені в меду яго­ди червоної горобини  подавали серед інших наїдків до столу, а порошок із сухих плодів додавали в борошно.
Червоної горобини - не лише цінне плодове, а й декоративне дерево, яке при­красить наші сади та садиби.
полівітамінний чай
Залити киплячою водою плоди червоної горобини  і шипшини (1:1). 1ст. ложку суміші можна залити 2 склянками, томи­ти на водяній бані 10 хв. Пити по півсклянки 3-4 рази на день.
ДЖЕМ ГОРОБИНОВИЙ Стиглі ягоди червоної горобини  залити киплячою водою і варити 20 хв. Від­ставити в посуді і дати настоятися кілька годин. Наступно­го дня прокип’ятити ще раз і знову дати настоятися. Заки­п’ятивши останній раз, додати на 1кг ягід 0,5 кг цукру. Процідити джем, перетерти ягоди, вичавити насіння. Цей джем — найбільша комора вітамінів. Його вживають по 1 ч. ложці тричі на день при авітамінозі, захворюваннях крові (особливо — лімфатичної системи).
ПЕЧЕНІ ЧИ СУХІ - А ВІТАМІНИ Ягоди червоної горобини  можна висушити в духовці або в печі при темпе­ратурі 50-60 градусів. Вони зберігають при цьому свої ві­тамінні й антибактеріальні властивості. Можна після цього їх і подрібнити, змішавши із цукром (1:2).
Можна зберігати й цілими. Найкрупніші промити, швид­ко просушити, перекласти в банки, пересипати цукром (2- 2,5кг цукру на 1кг ягід), закрити кришками або пергамен­тним папером. Зберігати в сухому місці. Ягоди червоної горобини корисні для дорослих і дітей, а отже, заслуговують, щоб кожен із нас включив їх до свого раціону.Тільки що ви переглянули : Червона горобина лікувальні властивості. Рецепти приготування   дивіться ще за наступними посиланнями: Блинчики,торты,рулеты,запіканка, десерты,пиріжки,пироги





Комментариев нет:

Отправить комментарий