вторник, 24 декабря 2013 г.

страви на різдво

Варимо кутю
Для приготування цієї страви на різдво необхідно:  Літрову банку зерен пшениці миємо, висушуємо на руш­нику, а потім макогоном перетираємо у макітрі, звільняємо від оболонок, провіюємо і ставимо варити на помірному вог­ні. У кінці варіння додаємо сіль за смаком і варимо до готов­ності. А тим часом готуємо заправку для куті - тремо мак, до­даємо подрібнені ядра грецьких або лісових горіхів, цукати. В окремому посуді на компоті із сухофруктів розводимо мед. Перед подачею до столу кутю поливаємо заправкою.
Узвар до куті
Беремо довільну кількість різних сухофруктів, ретельно миємо, потім заливаємо чистою водою, настоюємо і варимо до готовності на помірному вогні. Класичний узвар має бути без цукру.
Салат „Сніжинка"
Для приготування салата на різдво треба мати: 2 яблука, 2 груші, 2 помаранча, 3-4 стиглих ківі, 1 лимон, склянку нежирної сметани, склянку консерво­ваного або свіжого подрібненого ананаса, 1 пачечку або сто­лову ложку з верхом кокосової стружки.
Яблука, груші, очистити від шкірочки, розрізати на чотири частини та вийняти серцевину. Ківі також очистити від шкі­рочки. Апельсини очистити і розділити на дольки, знявши бі­лі волокна. Підготовлені фрукти нарізати кубиками і розклас­ти у креманки або у разі їх відсутності у невеликі келихи. Як­що ви використовували консервований ананас, то фрукти полийте столовою ложкою ананасового сиропу (це для ді­тей), а у порціях для дорослих сироп треба замінити столо­вою ложкою будь-якого лікеру. Салат полийте сметаною і по­сипте кокосовою стружкою. Прикрасьте половинками шма­точків лимона, надівши їх на стінку келиха.
Салат святковий
Для приготування цієї страви на різдво  треба мати: 400 г пісного вареного м’яса, 1 великий гра­нат, 5-6 середніх цибулин, майонез, сіль - за смаком.
Цибулю нарізуємо кільцями, кладемо у воду з оцтом і за­лишаємо маринуватися. М’ясо нарізуємо кубиками. Відцід­жену цибулю кладемо шарами на м’ясо. Кожний шар залива­ємо майонезом. Верхній шар густо поливаємо майонезом, верх і боки обсипаємо червоними зернами гранату. Салат смачний і виглядає дуже ефектно.
Різдвяна фарширована індичка
Треба мати: 1 тушку індички, 0,5 кг м’ясного фаршу (з яло­вичини та свинини у рівних частинах), 3 столові ложки вер­шкового масла, зелень кропу, м'яти та петрушки, 0,5 склян­ки подрібнених волоських горіхів, склянку негустої сметани, склянку бульйону, сіль, перець, лавровий листочок кладемо за смаком.
Для приготування страви на різдво із м'яса необхідно:  Підготовлену тушку індички поперчити і посолити ззовні та зсередини. Потрушку посікти ножем, змішати з фаршем, посіченою зеленню, горіхами та ложкою сметани нафарши­рувати індичку. Черевце зашити і псжласти індичку у духовку на велику сковороду з розтопленим маслом. Смажити на по­мірному вогні до готовності, поливаючи утвореним соком. Коли сік потемніє (стане коричневим), у сковороду налити киплячий бульйон і витримати індичку на парі, щоб м’ясо бу­ло м’яким. Готовність м'яса визначається за прозорим со­ком, який виділяється, коли проколоти тушку шпажкою або кінчиком ножа. Щоб індичку не пересушити, її можна прикри­ти харчовим целофаном для запікання.
Язик із яловичини під яблучним соусом
Треба мати: один, доволі великий (1,5 кг), язик, одну го­ловку ріпчастої цибулі, один середнього розміру корінь пет­рушки, лист лавровий, сіль, перець - за смаком.
Для приготування соусу: 5-6 середнього розміру яблук, цедра від великого лимона. Цукор, сіль - за смаком.
Язик із яловичини кладемо у холодну воду і варимо 15-20 хв. Воду зливаємо, каструлю і язик миємо, заливаємо холод­ною водою і варимо на дуже слабкому вогні 2-3 години. Піс­ля 2 годин варіння не забудьте покласти у воду сіль, перець, моркву корінь петрушки, лавровий лист, а також вийняти язик, перекласти його в холодну воду, зняти з нього білу шкірку і знову перекласти в бульйон і варити до готовності. Коли язик легко проштрикнути ножем, його треба вийняти, трохи охолодити і нарізати упоперек волокон тонкими ски­бочками та викласти на блюдо.
Соус готуємо так: яблука чистимо, виймаємо серцевину, нарізуємо скибочками, заливаємо водою так, щоб яблука бу­ли покриті, і варимо поки вони стануть м'якими. Потім яблу­ка протираємо макогоном крізь металеве ситечко. Додаємо сіль, цукор і натерту на тертушці лимонну цедру і доводимо суміш до кипіння. Блюдо з язиком ставимо на каструлю, в
якій кипить вода, і таким чином підігріваємо. Поливаємо со­усом і подаємо теплим до столу. Блюдо по периметру можна прикрасити скибочками лимона, а також гілочками петрушки та кропу.
Печінка, нашпигована часником
Треба мати: шматок печінки вагою приблизно 0,5 кг, 2 столові ложки смальцю, 3-4 зубки часнику, 3-4 столові лож­ки борошна, 3-4 цибулини, 4-5 помідорів, а якщо немає, то 3/4 склянки томатного соку. Чорний мелений перець та сіль кладемо за смаком.Для приготування страви на різдво із печінки необхідно: Печінку промиваємо, гострим ножем знімаємо плівки і на­різуємо широкими порційними шматками. Тримаючи ніж з гострим кінцем під кутом до площини шматка печінки, роби­мо у кожному шматку 5-6 кишеньок і в кожну з них кладемо по шматочку часнику обкачаного в солі з перцем. Перед сма­женням печінку посолити, посипати перцем, обкачати в бо­рошні і смажити на смальці. На окремій сковороді підсмажи­ти цибулю з помідорами. Шматочки смаженої печінки вик­ласти на блюдо, зверху на кожний шматочок покласти сма­жену цибулю, посипати подрібненою зеленню. На гарнір смакуватиме картопля, смажена у киплячій олії.
Відбивна з грибами
Для приготування відбивной на різдво треба мати: шматочки курячого філе (за кількістю порцій), 3-4 курячих яйця, склянку борошна, сіль, перець, олію.
Курячу грудинку розрізати вздовж на 2-3 тонких шматоч­ки, обережно відбити, обкачати в борошні і збитому із сіллю та перцем яйці і підсмажити у киплячій олії з обох боків до рум'яної шкірки. Смажити з кожного боку не більше хвилини. Відбивні відкласти і приготувати гриби. Найкраще використа­ти шампіньйони, нарізані тоненькими скибочками. їх треба спочатку смажити, безперервно помішуючи, на сковороді без жиру, а коли рідина випарується, додати олію, подрібнену ци­булю, густу сметану, перець та сіль за смаком. Коли сметана перетвориться на жовте прозоре масло - гриби готові.
Відбивні розкладаємо на деко. На кожну відбивну кладе­мо столову ложку грибів, притрушуємо тертим твердим си­ром і запікаємо в гарячій духовці аж поки не оплавиться сир. До таких відбивних на гарнір смакуватиме пюре або розсип- часта гречана каша.
Гречана каша до відбивних
Треба мати: банку (0,5 л) смаженої гречки, 2 столові лож­ки олії, 1 столову ложку вершкового масла, сіль - за смаком. Води треба мати 1,5л, пропорція крупи та води має станови­ти 1:3.
Гречку перебираємо: видаляємо неочищені зерна та інші домішки. Перебрану гречку висипаємо у товстостінну кас­трулю З киплячою водою, додаємо жир, СІЛЬ. Коли окріп З гречкою знову закипить, все треба ретельно перемішати, закрити кришкою, зменшити вогонь аби ледь зберігалось кипіння, і 15-20 хв. взагалі не заглядати. А потім перевірити готовність. Вода має повністю википіти.
Торт „Снігурочка"
Для тіста треба мати: 1 склянку сметани, 1 склянку цукру, 2 жовтки, чверть чайної ложечки солі, чверть чайної ложечки соди, 1 столову ложку топленого масла, 12 столових ложок борошна, 10 штук подрібнених ядер горіхів, ванільний цукор.
Для крему треба мати: 1 склянку цукру, 100 г масла, 2 яйця. 
Для приготування різдвяного торта необхідно:Сметану, цукор, жовтки, по чверті чайної ложечки солі і со­ди ретельно розтираємо в мисці, додаємо, не перестаючи розтирати, столову ложку топленого масла, ванільний цукор, просіяне борошно та подрібнені горіхи. Тісто викладаємо на підігріте, змащене маслом деко або сковороду з високими бортами і випікаємо при температурі 180-200°С. Обережно викладаємо на дошку і даємо охолонути. А тим часом готує­мо крем. Цукор, масло, 2 жовтки розтираємо, окремо збива­ємо білки двох яєць у густу піну, додаємо поступово цукор і з'єднуємо з масляною масою.Торт розрізуємо на два коржі. Нижній кладемо на блюдо з сиропом (0,5 склянки виноградного соку з цукром або ме­дом). Змащуємо половиною крему. Накладаємо другий корж та прикрашаємо його збитими вершками та посіченою коко­совою стружкою.Тільки що ви переглянули страви на різдво.Рецепти приготування ще смачних страв дивіться ще за наступними посиланнями: Блюда из рыбы и морепродуктов , салаты и закуски, Блюда из мясаБлинчики,торты,рулеты,запіканка, десерты,пиріжки,пироги, блюда из печенки , 
                







Комментариев нет:

Отправить комментарий