Варимо кутю
Для приготування цієї страви на різдво необхідно: Літрову банку зерен пшениці миємо,
висушуємо на рушнику, а потім макогоном перетираємо у макітрі, звільняємо від
оболонок, провіюємо і ставимо варити на помірному вогні. У кінці варіння
додаємо сіль за смаком і варимо до готовності. А тим часом готуємо заправку
для куті - тремо мак, додаємо подрібнені ядра грецьких або лісових горіхів,
цукати. В окремому посуді на компоті із сухофруктів розводимо мед. Перед
подачею до столу кутю поливаємо заправкою.
Узвар до куті
Беремо довільну кількість різних
сухофруктів, ретельно миємо, потім заливаємо чистою водою, настоюємо і варимо
до готовності на помірному вогні. Класичний узвар має бути без цукру.
Салат „Сніжинка"
Для приготування салата на різдво треба
мати: 2 яблука, 2 груші, 2 помаранча, 3-4 стиглих ківі, 1 лимон, склянку нежирної сметани,
склянку консервованого або свіжого подрібненого ананаса, 1 пачечку або столову ложку з
верхом кокосової стружки.
Яблука, груші, очистити від
шкірочки, розрізати на чотири частини та вийняти серцевину. Ківі також очистити
від шкірочки. Апельсини очистити і розділити на дольки, знявши білі волокна.
Підготовлені фрукти нарізати кубиками і розкласти у креманки або у разі їх
відсутності у невеликі келихи. Якщо ви використовували консервований ананас,
то фрукти полийте столовою ложкою ананасового сиропу (це для дітей), а у
порціях для дорослих сироп треба замінити столовою ложкою будь-якого лікеру.
Салат полийте сметаною і посипте кокосовою стружкою. Прикрасьте половинками
шматочків лимона, надівши їх на стінку келиха.
Салат святковий
Для приготування цієї страви на різдво треба
мати: 400 г пісного вареного м’яса, 1 великий гранат, 5-6 середніх цибулин,
майонез, сіль
- за смаком.
Цибулю нарізуємо кільцями, кладемо у
воду з оцтом і залишаємо маринуватися. М’ясо нарізуємо кубиками. Відціджену
цибулю кладемо шарами на м’ясо. Кожний шар заливаємо майонезом. Верхній шар
густо поливаємо майонезом, верх і боки обсипаємо червоними зернами гранату.
Салат смачний і виглядає дуже ефектно.
Різдвяна фарширована індичка
Треба
мати: 1 тушку індички, 0,5 кг м’ясного фаршу (з яловичини та свинини у рівних
частинах), 3 столові ложки вершкового масла, зелень кропу, м'яти та петрушки, 0,5 склянки подрібнених волоських
горіхів, склянку негустої сметани, склянку бульйону, сіль, перець, лавровий
листочок кладемо за смаком.
Для приготування страви на різдво із м'яса необхідно: Підготовлену тушку індички поперчити
і посолити ззовні та зсередини. Потрушку посікти ножем, змішати з фаршем,
посіченою зеленню, горіхами та ложкою сметани нафарширувати індичку. Черевце
зашити і псжласти індичку у духовку на велику сковороду з розтопленим маслом.
Смажити на помірному вогні до готовності, поливаючи утвореним соком. Коли сік
потемніє (стане коричневим), у сковороду налити киплячий бульйон і витримати
індичку на парі, щоб м’ясо було м’яким. Готовність м'яса визначається за
прозорим соком, який виділяється, коли проколоти тушку шпажкою або кінчиком
ножа. Щоб індичку не пересушити, її можна прикрити харчовим целофаном для
запікання.
Язик із яловичини під яблучним соусом
Треба
мати: один, доволі великий (1,5 кг), язик, одну головку ріпчастої цибулі, один
середнього розміру корінь петрушки, лист лавровий, сіль, перець - за смаком.
Для
приготування соусу: 5-6 середнього розміру яблук, цедра від великого лимона.
Цукор, сіль
- за смаком.
Язик із яловичини кладемо у холодну
воду і варимо 15-20 хв. Воду зливаємо, каструлю і язик миємо, заливаємо холодною
водою і варимо на дуже слабкому вогні 2-3 години. Після 2 годин варіння не
забудьте покласти у воду сіль, перець, моркву корінь петрушки, лавровий лист, а
також вийняти язик, перекласти його в холодну воду, зняти з нього білу шкірку і
знову перекласти в бульйон і варити до готовності. Коли язик легко проштрикнути
ножем, його треба вийняти, трохи охолодити і нарізати упоперек волокон тонкими
скибочками та викласти на блюдо.
Соус готуємо так: яблука чистимо,
виймаємо серцевину, нарізуємо скибочками, заливаємо водою так, щоб яблука були
покриті, і варимо поки вони стануть м'якими. Потім яблука протираємо макогоном
крізь металеве ситечко. Додаємо сіль, цукор і натерту на тертушці лимонну цедру
і доводимо суміш до кипіння. Блюдо з язиком ставимо на каструлю, в
якій
кипить вода, і таким чином підігріваємо. Поливаємо соусом і подаємо теплим до
столу. Блюдо по периметру можна прикрасити скибочками лимона, а також гілочками
петрушки та кропу.
Печінка, нашпигована часником
Треба мати:
шматок печінки вагою приблизно 0,5 кг, 2 столові ложки смальцю, 3-4 зубки
часнику, 3-4 столові ложки борошна, 3-4 цибулини, 4-5 помідорів, а якщо немає,
то 3/4 склянки томатного соку. Чорний мелений перець та сіль кладемо за смаком.Для приготування страви на різдво із печінки необхідно: Печінку промиваємо, гострим ножем знімаємо
плівки і нарізуємо широкими порційними шматками. Тримаючи ніж з гострим кінцем
під кутом до площини шматка печінки, робимо у кожному шматку 5-6 кишеньок і в
кожну з них кладемо по шматочку часнику обкачаного в солі з перцем. Перед смаженням
печінку посолити, посипати перцем, обкачати в борошні і смажити на смальці. На
окремій сковороді підсмажити цибулю з помідорами. Шматочки смаженої печінки
викласти на блюдо, зверху на кожний шматочок покласти смажену цибулю,
посипати подрібненою зеленню. На гарнір смакуватиме картопля, смажена у
киплячій олії.
Відбивна з грибами
Для приготування відбивной на різдво треба мати:
шматочки курячого філе (за кількістю порцій), 3-4 курячих яйця, склянку
борошна, сіль, перець, олію.
Курячу грудинку розрізати вздовж на 2-3 тонких
шматочки, обережно відбити, обкачати в борошні і збитому із сіллю та перцем
яйці і підсмажити у киплячій олії з обох боків до рум'яної шкірки. Смажити з
кожного боку не більше хвилини. Відбивні відкласти і приготувати гриби.
Найкраще використати шампіньйони, нарізані тоненькими скибочками. їх треба
спочатку смажити, безперервно помішуючи, на сковороді без жиру, а коли рідина
випарується, додати олію, подрібнену цибулю, густу сметану, перець та сіль за
смаком. Коли сметана перетвориться на жовте прозоре масло - гриби готові.
Відбивні розкладаємо на деко. На кожну відбивну
кладемо столову ложку грибів, притрушуємо тертим твердим сиром і запікаємо в
гарячій духовці аж поки не оплавиться сир. До таких відбивних на гарнір
смакуватиме пюре або розсип- часта гречана каша.
Гречана каша до відбивних
Треба мати:
банку (0,5 л) смаженої гречки, 2 столові ложки олії, 1 столову ложку
вершкового масла, сіль - за смаком. Води треба мати 1,5л, пропорція крупи
та води має становити 1:3.
Гречку перебираємо: видаляємо неочищені зерна та
інші домішки. Перебрану гречку висипаємо у товстостінну каструлю З
киплячою
водою, додаємо жир, СІЛЬ. Коли окріп З
гречкою
знову закипить, все треба ретельно перемішати, закрити кришкою, зменшити вогонь
аби ледь зберігалось кипіння, і 15-20 хв. взагалі не заглядати. А потім перевірити
готовність. Вода має повністю википіти.
Торт „Снігурочка"
Для тіста треба
мати: 1 склянку сметани, 1 склянку цукру, 2 жовтки, чверть чайної ложечки солі,
чверть чайної ложечки соди, 1 столову ложку топленого масла, 12 столових ложок
борошна, 10 штук подрібнених ядер горіхів, ванільний цукор.
Для крему треба мати: 1
склянку цукру, 100 г масла, 2 яйця.
Для приготування різдвяного торта необхідно:Сметану, цукор, жовтки, по чверті чайної ложечки солі і соди ретельно розтираємо в мисці, додаємо, не перестаючи розтирати, столову ложку топленого масла, ванільний цукор, просіяне борошно та подрібнені горіхи. Тісто викладаємо на підігріте, змащене маслом деко або сковороду з високими бортами і випікаємо при температурі 180-200°С. Обережно викладаємо на дошку і даємо охолонути. А тим часом готуємо крем. Цукор, масло, 2 жовтки розтираємо, окремо збиваємо білки двох яєць у густу піну, додаємо поступово цукор і з'єднуємо з масляною масою.Торт розрізуємо на два коржі. Нижній кладемо на блюдо з сиропом (0,5 склянки виноградного соку з цукром або медом). Змащуємо половиною крему. Накладаємо другий корж та прикрашаємо його збитими вершками та посіченою кокосовою стружкою.Тільки що ви переглянули страви на різдво.Рецепти приготування ще смачних страв дивіться ще за наступними посиланнями: Блюда из рыбы и морепродуктов , салаты и закуски, Блюда из мяса, Блинчики,торты,рулеты,запіканка, десерты,пиріжки,пироги, блюда из печенки ,
Для приготування різдвяного торта необхідно:Сметану, цукор, жовтки, по чверті чайної ложечки солі і соди ретельно розтираємо в мисці, додаємо, не перестаючи розтирати, столову ложку топленого масла, ванільний цукор, просіяне борошно та подрібнені горіхи. Тісто викладаємо на підігріте, змащене маслом деко або сковороду з високими бортами і випікаємо при температурі 180-200°С. Обережно викладаємо на дошку і даємо охолонути. А тим часом готуємо крем. Цукор, масло, 2 жовтки розтираємо, окремо збиваємо білки двох яєць у густу піну, додаємо поступово цукор і з'єднуємо з масляною масою.Торт розрізуємо на два коржі. Нижній кладемо на блюдо з сиропом (0,5 склянки виноградного соку з цукром або медом). Змащуємо половиною крему. Накладаємо другий корж та прикрашаємо його збитими вершками та посіченою кокосовою стружкою.Тільки що ви переглянули страви на різдво.Рецепти приготування ще смачних страв дивіться ще за наступними посиланнями: Блюда из рыбы и морепродуктов , салаты и закуски, Блюда из мяса, Блинчики,торты,рулеты,запіканка, десерты,пиріжки,пироги, блюда из печенки ,
Комментариев нет:
Отправить комментарий