У сиву давнину для концервування садовини
та городини були сіль та мед. Багато садовини й городини на осінь та зиму
квасили. Коли квасили яблука, груші, сливи, огірки, помідори та інші овочі й
фрукти, до джерельної води додавали не тільки сіль, а й материнку, хаменерій
вузьколистий (іван-чай), корені з кореневищами гравілату міського, оману
високого, перстачу пряморослого, стебла кропу запашного та гісопу лікарського,
корені петрушки та зубки часнику, траву чаполочі запашної. Таке поєднання
лікарських та пряносмакових і фітонцидних рослин забезпечувало тривале
зберігання квашеної садовини, городини і їхню полівітамінну цінність,
запобігало розмноженню пліснявих грибків і гнильних мікробів. Водночас максимально
забезпечувало високі смакові якості квашених продуктів і мінімально їх
денатурувало. До заквашування садовини та городини наші пращури ставилися, як
до важливої ритуальної справи. Зібрані й заготовлені у Спасівку овочі та
фрукти вважалися найбільш цілющими.
Цей чудовий запашний
тонізуючий напій, що додавав сили та здоров'я нашим пращурам.
Готують
його так: беруть по одній столовій ложці подрібнених коренів з кореневищами ану високого та
парила звичайного, заливають 400 мл джерельної води, кип’ятять
10 хвилин, додають ложку подрібненого підмаренника справжнього
та 100 мл незбираного молока. Настоюють півгодини і п’ють по 40-50 мл тричі на
день до їди. Довго такий напій зберігати не можна.Напій набирає протирадіаційної дії, якщо у
профільтрований охолоджений напій додати 100 г меду і замість незбираного
молока - 50 г сухого.
Відвар-настій з медом та спиртом Технологія
приготування та сама, але кожної рослини беремо по 2 столові ложки, а меду і
молока - як зазначено вище. До приготовленого напою додаємо наприкінці 200 мл
медичного спирту 96°. Настоюємо 2 дні, фільтруємо через 4 шари марлі.Це, певно, і є отой давній священний напій наших
далеких пращурів, який вони називали сурою. Він тонізує м’язову, нервову та
серцево-судинну системи, вирівнює фізіологічні процеси у разі захворювання
травних органів, печінки, підшлункової залози, шкіри, при обмінних
поліартритах.Тільки що ви переглянули концервування
на зиму Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнями: домашние заготовки
Комментариев нет:
Отправить комментарий