вторник, 24 декабря 2013 г.

концервування


У сиву давнину для кон­цервування садовини та городи­ни були сіль та мед. Багато садо­вини й городини на осінь та зиму квасили. Коли квасили яблука, груші, сливи, огірки, помідори та інші овочі й фрукти, до джерель­ної води додавали не тільки сіль, а й материнку, хаменерій вузько­листий (іван-чай), корені з коре­невищами гравілату міського, оману високого, перстачу прямо­рослого, стебла кропу запашного та гісопу лікарського, корені пет­рушки та зубки часнику, траву ча­полочі запашної. Таке поєднання лікарських та пряносмакових і фі­тонцидних рослин забезпечувало тривале зберігання квашеної са­довини, городини і їхню полівіта­мінну цінність, запобігало роз­множенню пліснявих грибків і гнильних мікробів. Водночас мак­симально забезпечувало високі смакові якості квашених продук­тів і мінімально їх денатурувало. До заквашування садовини та го­родини наші пращури ставилися, як до важливої ритуальної спра­ви. Зібрані й заготовлені у Спасів­ку овочі та фрукти вважалися най­більш цілющими.
Декілька рецептів чудових напоїв

Цей чудовий запашний тонізуючий напій, що додавав сили та здоров'я нашим пращурам.
Готують його так: беруть по одній столовій ложці подрібне­них коренів з кореневищами ану високого та парила звичайно­го, залива­ють 400 мл джерель­ної води, кип’ятять 10 хвилин, додають лож­ку подрібнено­го підмаренника справжнього та 100 мл незбираного молока. Настою­ють півгодини і п’ють по 40-50 мл тричі на день до їди. Довго такий напій зберігати не можна.Напій набирає протирадіа­ційної дії, якщо у профільтро­ваний охолоджений напій додати 100 г ме­ду і замість не­збираного моло­ка - 50 г сухого.
Відвар-настій з медом та спиртом Технологія приготування та са­ма, але кожної рослини беремо по 2 столові ложки, а меду і молока - як зазначено вище. До приго­товленого напою додаємо наприкінці 200 мл медично­го спирту 96°. Настоюємо 2 дні, фільтруємо через 4 ша­ри марлі.Це, певно, і є отой давній священний напій наших да­леких пращурів, який вони називали сурою. Він тонізує м’язову, нервову та серцево-судинну системи, вирів­нює фізіологічні процеси у разі захворювання травних органів, печінки, підшлункової залози, шкіри, при обмінних поліартритах.Тільки що ви переглянули  концервування на зиму Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнями:  домашние заготовки

Комментариев нет:

Отправить комментарий