Кожна
національна кухня має свої особливості - тим-то вона неповторна і самобутня. Що
ж стосується нашої вітчизняної, то її неможливо уявити без традиційної
української випічки - струдлів,
пампушок, кулеб’як, рулетів, маківників, калачів і, звичайно ж, пирогів. Без
них не обходилося в українській родині жодне свято, та й навіть щовихідних
сільська піч сповнювала хату неповторними пахощами свіжої випічки.
Насамперед, мова
піде про дріжджове, або, як часом кажуть, кисле тісто. Дехто з господинь не
наважується до нього братися, вважаючи, що процес підготовки настільки
складний, що й розпочинати не варто. Це нісенітниця. Просто треба дотримуватися
деяких правил. Дріжджове тісто не повинно вас лякати!
Для млинців, млинчиків,
оладок, вафель, бісквіту, “хворосту” замішують рідке тісто. Воно може бути
дріжджовим і бездріжджовим, здобним і нездобним. Але в усіх випадках його
замішують однаково, а саме: рідину вливають у борошно. Тісто середньої
консистенції інакше: борошно всипають у рідину. І випікають потім булочки,
пироги, пиріжки, кулеб’яки, рулети...Існує чимало
приписів щодо перетворення борошна й молока на справжню смакоту. Ось деякі з
них:Заходжуйтеся біля тіста
лише в доброму настрої, бо якщо, не доведи Господи, посваритеся з чоловіком -
вийде гидота, а не ласощі.Не можна вмикати голосну музику або на
повну потужність телевізор. Тісто любить тишу, спокійну атмосферу.
Коли ставите лист у
духовку, не грюкайте дверцятами, зачиніть їх дуже тихо. Якщо тісто
піднімається, в квартирі не повинні гуляти протяги.
Вирішили спекти смачні пиріжки?
Відкладіть решту справ. Не вимішуйте тісто між іншим, одним оком перевіряючи
уроки у дитини, другим поглядаючи на екран, цікавлячись, чим закінчиться
чергова серія серіалу. Найкраще займатися цим тоді, коли вдома немає нікого,
коли залишаєтеся вдвох - лише ви і тісто.
Тонко розкачане тісто
важко перенести на лист для випікання. Посипте тісто борошном і накрутіть його
на качалку, а потім розгорніть на блясі. Перед випічкою вироби з тіста
змастіть жовтком, солодкою чи підсоленою водою, молоком чи жиром, щоб утворилася
золотиста скоринка.
Якщо випічка не виймається із форми на
кілька хвилин опустіть форму в гарячу воду або загорніть її
мокрим рушником. Якщо пиріг
прилип до бляхи, обережно проведіть під ним міцною ниткою.
Із дріжджового тіста можна приготувати безліч
смачних речей: пироги з капустою, м’ясом, рибою: ватрушки; булочки з варенням,
корицею - всього не перелічити.
Начинки...з ліверу (печінка, легені, серце)
На 1 кг ліверу - 2 ст. ложки жиру, 2 цибулини.
Лівер телячий,
баранячий чи свинячий промити в теплій воді і поставити варити; потім
розрізати його на невеличкі шматочки, пропустити через м’ясорубку, покласти на
сковорідку разом із цибулею і трохи підсмажити. Додати сіль, перець, кріп чи
зелень петрушки і все перемішати.
Начинки...з печінки з гречаної каші
Начинки...з печінки з гречаної каші
На 300 г печінки і 200 г гречаної крупи (для каші)
- 2 ст. ложки жиру, 1-2 цибулини.
Телячу, баранячу
чи свинячу печінку почистити від плівок, промити в холодній воді, нарізати
невеликими шматочками і обсмажити разом із порізаною цибулею. Потім печінку
дрібно посікти, посолити, посипати перцем і змішати з розсипчастою гречаною
кашею.
Начинки...з каші
На 2 склянки гречаної або пшоняної крупи чи 1,5
склянки рису - 2-3 яйця, 2-3 ст. ложки жиру.
Зварити
розсипчасту кашу (пшоняну, гречану, рисову) і змішати з посіченими крутими
яйцяции. ,
Замість яєць у
начинку можна покласти дрібно порізану підсмажену ріпчасту цибулю.
Начинки з грибів
На 1 кг свіжих чи 50 г сушених грибів - 1,5
склянки гречаної крупи або пшона (для каші) чи 1 склянку рису, 1-2 цибулини, 1
-2 ст. ложки жиру
Почищені,
промиті й ошпарені окропом протягом 5 хв. свіжі білі гриби нарізати шматочками
або дуже дрібно посікти і підсмажити. Потім додати до грибів підсмажену дрібно
посічену цибулю (ріпчасту або зелену), 1 ст. ложку борошна, перемішати, влити
трохи молока чи бульйону, довести до кипіння, заправити сіллю і перцем. Начинку
можна зробити і з солоних грибів: промиті гриби посікти і підсмажити, потім
додати до них підсмажену ріпчасту чи зелену цибулю.Смачна начинка
вдається і з сушених грибів: зварені гриби дрібно посікти, пропустити через
м’ясорубку і трохи підсмажити. Потім покласти в гриби дрібно посічену і
підсмажену цибулю, гречану або пшоняну розсипчасту кашу або відварений рис,
посолити; можна також додати трохи меленого перцю.
..Начинки .зі свіжої капусти
На 1,5 кг капусти - 2-3 яйця, 2-3 ст. ложки
жиру.
Свіжу капусту
дрібно посікти, покласти в каструлю чи сковорідку з розігрітим вершковим
маслом і, помішуючи, нагрівати, доки капуста не стане м’якою. Після цього
капусту посолити, додати посічені круті яйця і перемішати.
Начинки...з квашеної капусти
На 1 кг капусти - 2-3 ст. ложки жиру, 2-3 цибулини.
Капусту
перебрати, відтиснути сік, а якщо вона дуже кисла, промити у воді, дрібно
посікти, скласти в каструлю, додати жир і, перемішуючи час
від часу, тушкувати під
кришкою до готовності.
Окремо
підсмажити на маслі дрібно посічену цибулю і додати його в готову капусту, посолити
і перемішати.
Начинки.з моркви
На 1 кг моркви - 2-3 яйця, 2 ст. ложки вершкового
масла, 1 чайну ложку цукру.
Моркву
почистити, помити. Нарізати дрібними шматочками, скласти в каструлю. Влити в
неї 1/2 склянки води, додати ложку масла. Накрити каструлю кришкою і тушкувати
до готовності.
Готову моркву
посікти, посолити за смаком, додати чайну ложку цукру, масло і перемішати.
Потім покласти в моркву круті січені яйця і перемішати. Так само готується
начинка і зі стиглого гарбуза.
Начинки із сиру
На 300 г сиру - 1 яйце, 2 ст. ложки цукру.
Відтиснутий сир
протерти через сито чи пропустити через м’ясорубку, додати сире яйце, цукор,
трохи солі і все добре перемішати. Для запаху в сир можна додати ванілін чи
цедру від лимона, зняту теркою. Якщо сир вологий, у нього можна додати 1 ст. ложку
пшеничного борошна.
Начинку із сиру
можна приготувати також і з ізюмом або дрібно нарізаними курагою і цукатами.
Начинки...з яблук і буряка
На 100 г сухих яблук - 1 кг цукрового буряка.
Сушені яблука
помити і зварити до готовності. Цукровий буряк почистити, розрізати на
невеликі шматки і варити в каструлі під кришкою, поки він не стане м’яким.
Варені яблука і буряк пропустити через м’ясорубку, змішати, додати відвар від
буряка і яблук і уварити, помішуючи, до густоти повидла.
Для запаху в
готову начинку додати трохи кориці в порошку чи цедру.Тільки що ви переглянули тісто і начинки рецепти приготування.Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнями: Блинчики,торты,рулеты,запіканка,
десерты,пиріжки,пироги
Комментариев нет:
Отправить комментарий