среда, 18 декабря 2013 г.

тісто і начинки



Кожна національна кухня має свої особливості - тим-то вона неповторна і самобутня. Що ж стосується нашої вітчизняної, то її неможливо уявити без традиційної української випічки - струдлів, пампушок, кулеб’як, рулетів, ма­ківників, калачів і, звичайно ж, пирогів. Без них не обходилося в українській родині жодне свято, та й навіть щовихідних сільська піч сповнювала хату не­повторними пахощами свіжої випічки.
Насамперед, мова піде про дріж­джове, або, як часом кажуть, кисле тісто. Дехто з господинь не наважу­ється до нього братися, вважаючи, що процес підготовки настільки складний, що й розпочинати не вар­то. Це нісенітниця. Просто треба до­тримуватися деяких правил. Дріж­джове тісто не повинно вас лякати!
Для млинців, млинчиків, оладок, ва­фель, бісквіту, “хворосту” замішують рі­дке тісто. Воно може бути дріжджовим і бездріжджовим, здобним і нездобним. Але в усіх випадках його замішують од­наково, а саме: рідину вливають у боро­шно. Тісто середньої консистенції інак­ше: борошно всипають у рідину. І випі­кають потім булочки, пироги, пиріжки, кулеб’яки, рулети...Існує чимало приписів щодо пере­творення борошна й молока на спра­вжню смакоту. Ось деякі з них:Заходжуйтеся біля тіста лише в доб­рому настрої, бо якщо, не доведи Господи, посваритеся з чоловіком - вийде ги­дота, а не ласощі.Не можна вмикати голосну музику або на повну потужність телевізор. Тісто любить тишу, спокійну атмосферу.
Коли ставите лист у духовку, не грю­кайте дверцятами, зачиніть їх дуже тихо. Якщо тісто піднімається, в квартирі не повинні гуляти протяги.
Вирішили спекти смачні пиріжки? Відкладіть решту справ. Не вимішуйте тісто між іншим, одним оком перевіряю­чи уроки у дитини, другим поглядаючи на екран, цікавлячись, чим закінчиться чергова серія серіалу. Найкраще займа­тися цим тоді, коли вдома немає нікого, коли залишаєтеся вдвох - лише ви і тіс­то.
Тонко розкачане тісто важко перене­сти на лист для випікання. Посипте тісто борошном і накрутіть його на качалку, а потім розгорніть на блясі. Перед випіч­кою вироби з тіста змастіть жовтком, со­лодкою чи підсоленою водою, молоком чи жиром, щоб утворилася золотиста скоринка.
        Якщо випічка не виймається із форми на кілька хвилин опустіть форму в гарячу воду або загорніть її мокрим руш­ником.     Якщо пиріг прилип до бляхи, обе­режно проведіть під ним міцною ниткою.
Із дріжджового тіста можна приготува­ти безліч смачних речей: пироги з капус­тою, м’ясом, рибою: ватрушки; булочки з варенням, корицею - всього не перелічити.
Начинки...з ліверу (печінка, легені, серце)
На 1 кг ліверу - 2 ст. ложки жиру, 2 цибулини.
Лівер телячий, баранячий чи свинячий про­мити в теплій воді і поставити варити; потім розрізати його на невеличкі шматочки, пропу­стити через м’ясорубку, покласти на сковорід­ку разом із цибулею і трохи підсмажити. Додати сіль, перець, кріп чи зелень петруш­ки і все перемішати.
 Начинки...з печінки з гречаної каші      
На 300 г печінки і 200 г гречаної крупи (для ка­ші) - 2 ст. ложки жиру, 1-2 цибулини.
Телячу, баранячу чи свинячу печінку почис­тити від плівок, промити в холодній воді, нарі­зати невеликими шматочками і обсмажити разом із порізаною цибулею. Потім печінку дрібно посікти, посолити, посипати перцем і змішати з розсипчастою гречаною кашею.
      Начинки...з каші
На 2 склянки гречаної або пшоняної крупи чи 1,5 склянки рису - 2-3 яйця, 2-3 ст. ложки жиру.
Зварити розсипчасту кашу (пшоняну, гре­чану, рисову) і змішати з посіченими крутими яйцяции. ,
Замість яєць у начинку можна покласти дріб­но порізану підсмажену ріпчасту цибулю.
       Начинки з грибів
На 1 кг свіжих чи 50 г сушених грибів - 1,5 склянки гречаної крупи або пшона (для каші) чи 1 склянку рису, 1-2 цибулини, 1 -2 ст. ложки жи­ру
Почищені, промиті й ошпарені окропом протягом 5 хв. свіжі білі гриби нарізати шмато­чками або дуже дрібно посікти і підсмажити. Потім додати до грибів підсмажену дрібно по­січену цибулю (ріпчасту або зелену), 1 ст. лож­ку борошна, перемішати, влити трохи молока чи бульйону, довести до кипіння, заправити сіллю і перцем. Начинку можна зробити і з со­лоних грибів: промиті гриби посікти і підсма­жити, потім додати до них підсмажену ріпчасту чи зелену цибулю.Смачна начинка вдається і з сушених гри­бів: зварені гриби дрібно посікти, пропустити через м’ясорубку і трохи підсмажити. Потім покласти в гриби дрібно посічену і підсмажену цибулю, гречану або пшоняну розсипчасту ка­шу або відварений рис, посолити; можна та­кож додати трохи меленого перцю.
..Начинки .зі свіжої капусти
На 1,5 кг капусти - 2-3 яйця, 2-3 ст. ложки жиру.
Свіжу капусту дрібно посікти, покласти в каструлю чи сковорідку з розігрітим вершко­вим маслом і, помішуючи, нагрівати, доки ка­пуста не стане м’якою. Після цього капусту посолити, додати посічені круті яйця і пере­мішати.
Начинки...з квашеної капусти
На 1 кг капусти - 2-3 ст. ложки жиру, 2-3 ци­булини.
Капусту перебрати, відтиснути сік, а якщо вона дуже кисла, промити у воді, дрібно посікти, скла­сти в каструлю, додати жир і, перемішуючи час
від часу, тушкувати під кришкою до готовності.
Окремо підсмажити на маслі дрібно посіче­ну цибулю і додати його в готову капусту, по­солити і перемішати.
Начинки.з моркви
На 1 кг моркви - 2-3 яйця, 2 ст. ложки вер­шкового масла, 1 чайну ложку цукру.
Моркву почистити, помити. Нарізати дрібни­ми шматочками, скласти в каструлю. Влити в неї 1/2 склянки води, додати ложку масла. Накрити каструлю кришкою і тушкувати до готовності.
Готову моркву посікти, посолити за смаком, додати чайну ложку цукру, масло і перемішати. Потім покласти в моркву круті січені яйця і пе­ремішати. Так само готується начинка і зі стиг­лого гарбуза.
Начинки із сиру
На 300 г сиру - 1 яйце, 2 ст. ложки цукру.
Відтиснутий сир протерти через сито чи пропустити через м’ясорубку, додати сире яйце, цукор, трохи солі і все добре перемі­шати. Для запаху в сир можна додати вані­лін чи цедру від лимона, зняту теркою. Якщо сир вологий, у нього можна додати 1 ст. ло­жку пшеничного борошна.
Начинку із сиру можна приготувати також і з ізюмом або дрібно нарізаними курагою і цука­тами.
Начинки...з яблук і буряка
На 100 г сухих яблук - 1 кг цукрового буряка.
Сушені яблука помити і зварити до готов­ності. Цукровий буряк почистити, розрізати на невеликі шматки і варити в каструлі під кришкою, поки він не стане м’яким. Варені яблука і буряк пропустити через м’ясоруб­ку, змішати, додати відвар від буряка і яблук і уварити, помішуючи, до густоти повидла.
Для запаху в готову начинку додати трохи кориці в порошку чи цедру.Тільки що ви переглянули тісто і начинки рецепти приготування.Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнями: Блинчики,торты,рулеты,запіканка, десерты,пиріжки,пироги

Комментариев нет:

Отправить комментарий