вторник, 24 декабря 2013 г.

технологія приготування салатів



Отож беручись до приготування холодних закусок, зокрема салатів, запам'ятайте декілька порад. І скористайтеся ними!

Для салата можна використовува­ти будь-які овочі: свіжі, варені, квашені, солоні, а також фрукти (свіжі, консервовані. сушені;Для приготування м’ясних салатів згодяться варене м’ясо, яйця, шинка, ковбаса.
Салат спочатку змішують із соусом чи заправкою в мисці чи каструлі, а по­тім перекладають у салатницю, стежа­чи, щоб її краї залишалися чистими.
Салати ретельно і красиво викла­дають, щоб вони збуджували апетит.
Готовий салат заливають зверху залишками заправки і прикрашають. Компоненти салату можна класти в са­латницю чи на блюдо, не змішуючи їх, а зверху заливати соусом. Усе залежить від виду салату.
Прикрашаючи салат, знайте міру, щоб було видно його складові. Прак­тично для всіх видів салатів, як прикрасу, можна використовувати свіжі помідори, огірки, стручко­вий перець, редиску, кріп, мо­лоде листя петрушки, селери.
Зелень зазвичай викладають цілою гілочкою. Огірки наріза­ють уздовж тоненькими плас­тинками і згортають у вигляді лієчки. Можна прикрасити са­лат і кружальцями огірків, шма­точками круто зварених яєць, а також вареними морквою і буря­ком. Якщо на столі є кілька салатів, урізноманітьте їх оформлення, проявіть фантазію  їх подають у салатниці, на блюді чи окремими порціями в малень­ких салатничках, а також на шматочках хліба.Салати можна використовувати як фарш для помідорів, огірків; наповнити ними кошички з пісочного тіста чи покласти на шматочки заздалегідь підсмаженої вареної ковбаси.
Не соліть і не заправляйте зазда­легідь салатів, бо вони пустять сік. Робіть це безпосередньо перед пода­чею на cтіл.
Овочі слід різати ножем із нержаві­ючої сталі, оскільки вітамін С, контакту­ючи із залізом, руйнується. Робити це краще на пластмасових чи порцеляно­вих дощечках, бо дерев’яні — пористі і поглинають частину соку. Помідори для салатів нарізайте гострим ножем, інак­ше стече багато соку.
Редька втратить їдкий присмак і неприємний запах, якщо її спочатку натерти на тертку, потім кілька разів промити холодною водою, відкинути на друшляк, і коли рідина стече, вводити в салат.
Яблука не потемніють, якщо після нарізання покласти їх на 10 хвилин у хо­лодну воду.
Картопля для салату не потемніє, якщо відварити її з невеликою кількістю оцту.
Буряк, зварений в несолоній воді, буде смачнішим. Щоб у процесі варін­ня він не втратив свого кольору, добавте у воду трохи цукру чи влийте квас, як це робили в давнину.
Щоб видалити гіркуватий присмак з ранньої білокачанної капусти, після шаткування її кладуть на 2-3 хв. у кип’я­чу воду.
Подеколи в салатах використову­ють помідори без шкірки. Щоб її легко відокремити, свіжий помідор на 2 хв. опустіть в окріп. Салати з помідорів за­правляти краще оцтом, а не лимонним соком.
Майонез для салату можна замі­нити сметаною, добавивши в неї роз­тертий жовток круто звареного яйця і 1 ложку гірчиці. Заправляти салати за­мість лимонного соку можна соком із ревеню.
Згідно технології приготування не рекомендується запікати чи тушкувати буряк в металевому посуді чи на металевій блясі, бо це погіршить його смак. Не варіть буряк і моркву ра­зом, бо при цьому вони втрачають не лише колір, а й смак.
Щоб від буряка не зафарбувались усі овочі в вінегреті, його окремо за­правляють олією і лише після цього з’єднують з іншими продуктами. А ви­бираючи моркву, слід пам’ятати, що короткі й товсті коренеплоди більш со­ковиті й запашні. Щоб почищена морк­ва не змінила кольору, покладіть її в каструлю і накрийте вологою сервет­кою.
Хробаки із капусти, що призначена для салату, видаляють, витримуючи її в солоній чи підкисленій воді 20-30 хв., а потім промивають холодною водою.
Петрушка для салату стане запаш­нішою, якщо помити її в гарячій воді.
Квасоля звариться скоріше, як­що у воду добавити трохи цукру.
Сиру ріпчасту цибулю для са­лату потрібно дрібно пошаткува­ти, покласти в друшляк, обдати окропом і відразу охолодити холодною водою. Від цього вона стане смачнішою, а неприємний запах зникне.
Зелений горошок не варто ва­рити в солоній воді, оскільки він дов­го залишатиметься твердим.
Не зберігайте тривалий час овочі та зелень порізаними — під дією кисню повітря вітамін С окислюється.Тільки що ви переглянули  технологія приготування салатів.Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнями: салаты и закуски

Комментариев нет:

Отправить комментарий