суббота, 21 декабря 2013 г.

правила здорового харчування



Організм щодня потребує певної кількості  поживи - білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, води та баластних речовин їжі. Жоден продукт не містить усіх складових, крім материнського молока.
Учені дають рекомендації щодо харчування, на основі яких можна скласти збалансоване меню. ,
Правило здорового харчування 1 — різноманітно, але не занадто багато —націлене на виважений поживний та енергетичний баланс. З жирною і багатою на цукор їжею та вели­кою кількістю алкоголю енергетичного балансу не утримаєш, наслідком цього може фути надмірне навантаження на кістки та обмінні процеси. Щоб цього не сталося, треба регулярно зважуватися, вживати їжу певної калорійності та достатньо ру­хатись.
Правило здорового харчування 2 - менше жиру та жирних харчових проду­ктів — його підказує зв’язок між великою кількістю харчових жирів (понад 80 г на добу) та підвищеними рівнями жиру в крові.
Правило здорового харчування 3 — пряно, але не солоно — засвідчує зв’я­зок між надмірним споживанням кухонної солі (по­над 7 г на добу) та підвищеним кров’яним тиском. Замість надмірної кількості солі краще вживати бі­льше зелені та прянощів.
Правило здорового харчування  4 - мало солодкого - роз’яснює шкідливість споживання великої кількості цукру (карієс, надлишкова маса тіла та підвищення рівня цукру в крові).
Правило здорового харчування  5 - більше продуктів із зерна грубого поме­лу — має спрямувати на харчування з великим вміс­том баластних речовин та вітамінів і мінеральних со­лей. Потрібно щодня їсти продукти із цільного зер­на, мюслі або нешліфований рис.
Правило здорового харчування  6 — багато овочів та фруктів — ставить ці продукти в центрі харування.
Правило здорового харчування  7 — менше тваринних білків — не часті­ше, ніж тричі на тиждень, з’їдати невеликі порції м’яса або ковбаси, не більше трьох яєць, але біль­ше молока та молочних продуктів у комбінації з рослинним білком із картоплі, зерна та бобових. Морську рибу потрібно їсти один-два рази на ти­ждень.
Правило здорового харчування  8 — пити з розумом —щодня не менше 1,5 —2 л рідини. Алкоголь не можна застосовувати для утамування спраги.
   Правило здорового харчування  9 — частіше споживати невеликі порції їжі
- рекомендує не менше п’яти прийомів їжі на добу. Завдяки цьому зберігається працездатність організ­му.
Правило здорового харчування 10 — готувати смачно, не втрачаючи пожи­вних речовин — найліпше в невеликій кількості води або на пару, завдяки чому зберігаються життєво не­обхідні поживн речовини, а також природний смак страви.

Тільки що ви переглянули правила здорового харчування. Рецепти приготування і харчування дивіться ще за наступними посиланнями: технология приготовления продуктов

Комментариев нет:

Отправить комментарий