понедельник, 14 октября 2013 г.

страви з гарбуза для дітей

  Страви з гарбуза для дітей
(ГАРБУЗОВА ПЛАЦИНДА)

ДЛЯ КАРАМЕЛІ:

200 г цукру,50-100 мл вершків

Для тіста:

280г 6орошна,160 мл молока,1 жовток,1ст. ложка вершкового масла дрібка солі і цукру

ДЛЯ НАЧИНКИ:

 600-800 г гарбуза без шкірки і насіння,2-3 ст. ложки цукру,60+20 г (для змащування) вершкового масла,кориця - за бажання,1 пакетик ванільного цукру
Змішати молоко з жовтком і маслом, додати в борошно, змішане з сіллю і цукром. Замісити тісто (м'якше, ніж на вареники). Накрити рушником і залишити на ЗО хв.
Готове тісто дуже тонко (до прозорості) розкачати на прямокутник, щоб один бік був удвічі більший. Добре розтягнути тісто на великому кухонному рушнику, присипаному борошном.
Гарбуз натерти на грубій тертці, якщо дуже соковитий, відтиснути. Викласти його на тісто, зверху посипати цукром і покласти шматочки вершкового масла. Можна посипати корицею. Скачати тісто рулетом (за допомогою рушника) з широкого боку - має вийти довга «ковбаска». Скрутити її у вигляді равлика, викласти на змащене маслом деко. Зверху зробити невеликі надрізи (для виходу пари), змастити розтопленим вершковим маслом і посипати ванільним цукром. Випікати при 170°С близько 1 год.У сковорідку з товстим дном насипати цукор, поставити на невеликий вогонь. Як тільки цукор почне танути по краях, струшувати, щоб танув рівномірно. Коли всі кристалики цукру розтануть, можна помішати дерев'яною ложкою. Довести карамель до бажаного кольору, важливо не перетримати. Зняти з вогню і влити тоненькою цівкою теплі вершки, помішуючи. Якщо з'являться крупинки, на малому вогні потримати суміш до їх розчинення. Остудити і подавати до плацинди.
Страви з гарбуза для дітей
(ГАРБУЗОВІ ОЛАДКИ)
2,5-3 склянки борошна,1 склянка молока,3 ст. ложки цукру,2 ст. ложки вершкового масла,200 г м'якоті гарбуза,2 яйця,25 г свіжих дріжджів,дрібка солі,олія - для смаження
У теплому молоці розчинити дріжджі з ложою цукру. Всипати половину борошна, розмішати. Накрити опару і поставити в тепло на 1,5 год.
Додати яйця, розмішати. Влити розтоплене вершкове масло.
Гарбуз натерти на грубій тертці, відтиснути сік. Додати гарбуз у тісто, перемішати. Всипати решту борошна, дрібку солі. Накрити тісто, поставити в тепле місце.
Через 30-40 хв., коли тісто добре підніметься, змоченою у воді ложку викладати його в розігріту з олією сковороду. Смажити оладки до золотистого кольору. Подавати гарячими, зі сметаною або згущеним молоком. 
Страви з гарбуза для дітей
(ГАРБУЗОВИЙ ПИРІГ)
ДЛЯ НАЧИНКИ:
3 яйця,400 мл гарбузового пюре,100 мл жирних вершків,100 г цукру,1 ч. ложка кориці,1/2 ч. ложки меленого імбиру,1 ст. ложка крохмалю
для пісочної основи:
180 г борошна,110 г вершкового масла,1 ст. ложка цукру.Дрібка солі,40-60 мл крижаної води
ДЛЯ ГОРІХОВОГО ШАРУ (ЗА БАЖАННЯ):
жменя волоських горіхів,1 ст. ложка цукру
ДЛЯ ПОДАЧІ:
200 г вершків 33-35%,1-2 ст. ложки меду,кориця
Для тіста змішати в блендері борошно, сіль, цукор. Додати шматочки холодного масла, посікти на крихту (30 сек.). Потрохи вливати крижану воду, яктільки тісто почне збиратися в кулю, припинити.  Зібрати його і на 30 хв. покласти у холодильник.
Тонко розкачати і вистелити форму (діам. 20- 22 см), змащену маслом, формуючи бортик (зайве зрізати ножицями). Краї добре притиснути до форми, а з обрізків вирізати листочки або квіточки. Змастити краї тіста білком і приклеїти листочки. Поставити форму з тістом у морозилку на 30 хв.Для начинки викласти всі інгредієнти в чашу блендера і збити до однорідності (недовго).Горіхи посмажити на сковорідці або в духовці. Дрібно посікти в блендері разом з цукром. Горіхову суміш змішати з 1-2 ст. ложками начинки і викласти на тісто у формі. Зверху вилити начинку. Поставити форму з пирогом на деко і випікати при 170°С близько 1 год.. У готового пирога центр ледь тремтітиме. Спечений пирігзалишити в кімнаті до повного охолодження, у формі. Потім поставити в холодильник мінімум на 6-8 год.
Подавати зі збитими вершками, медом, посипавши корицею.
Страви з гарбуза для дітей
( Гарбузові млинці)

200 г гарбузового пюре
2 яйця
250-300 мл молока
100 г борошна
3 ст. ложки цукру
цедра половини апельсина
апельсиновий лікер або апельсинова есенція
по дрібці солі і соди
2-3 ст. ложки олії
Збити яйця з цукром. Додати гарбузове пюре, молоко, цедру, сіль, соду. Все перемішати. Просіяти борошно в рідку суміш і добре перемішати, щоб не було грудочок, в кінці додати олі ю. Дати тісту постояти ЗО хв., накривши його рушником. Сковороду добре розігріти. Перед випічкою першого млинця сковороду змастити олією. Випікати млинці з двох боків до золотистого кольору. Кожен готовий млинець змащувати розтопленим вершковим маслом і викладати на купку.Подавати з апельсиновим сиропом, родзинками і горішками.
Страви з гарбуза для дітей
(ГАРБУЗОВІ ЦУКЕРКИ В БІЛОМУ ШОКОЛАДІ)
1 склянка цукру
0,5 склянки води
200 г натертого гарбуза
150 г кокосової стружки
0,5 ч. ложки меленої кориці
сушені вишні
220 г білого шоколаду
2 ч. ложки меленого мускатного горіха
Змішати натертий на грубій тертці гарбуз з кокосовою стружкою. Налити 0,5 склянки води в каструлю, висипати цукор і поставити на вогонь. Довести до кипіння і варити сироп на сильному вогні 8 хв.
Додати суміш кокосової стружки з гарбузом. Помішуючи, варити гарбуз 10 хв., до легкого потемніння та прозорості гарбуза. Насипати корицю і ретельно перемішати.
Зняти з вогню і дати охолонути до кімнатної температури. Поставити в холодильник на ніч.
Чайною ложкою брати трохи маси, вкладати в неї вишні і формувати кульки.
Розтопити шоколад на водяній бані. Обваляти кульки в шоколаді, викласти на фольгу і посипати натертим мускатним горіхом. Поставити в холодильник на 30 хв.
Поради дієтолога
Гарбуз - король осіннього столу
Смакові та корисні властивості осіннього дару природи — безцінні
Цей овоч — по кишені кожній господині, хоча може претендувати на звання елітного делікатесу, адже вирізняється чарівним смаком та незліченними корисними властивостями.
БАТЬКІВЩИНА ГАРБУЗА - територія сучасної Мексики, його почали вирощувати  понад три тис. років до н.е. Іспанці привезли  диво-овоч до Європи у середині XVI ст. Зараз різноманітні сорти гарбуза вирощують у багатьог країнах світу.
Гарбуз може похвалитися величезною кількістю вітамінів, макро- та мікроелементів. Містить калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, цинк, залізо, йод, фтор, кобальт, марганець, мідь, вітаміни групи В, бета-каротин, ніацин, фолієву кислоту, вітамін С.     
Стиглі плоди можна споживати сирими,  вареними, смаженими та печеними. З гарбуза  готують ікру, пюре, сік, супи, каші, цукати, джеми,  варення. Оскільки смачний овоч добре зберігається впродовж тривалого часу, його можна їсти  усю зиму. У 1ОО грамах гарбуза міститься близько  25 ккал, тому його можна споживати як основну  страву.
За словами дієтолога Олени Нечипорук, страви з цього смаколика корисні у разі захворювань серцево-судинної системи: гіпертонії, атеросклерозі, набряках, спричинених серцевою недостатністю. Гарбуз допомагає здолати гепатит,  цистит, порушення обміну речовин, холецистит,  нефрити, жовчнокам'яну хворобу. Якщо до відвару з цього дару природи додати мед, вдасться  усунути безсоння та нервові розлади.
Гарбуз - чудовий сечогінний та жовчогінний засіб, поліпшує роботу кишківника. Пектин, який  входить до його складу, виводить з організму хлористісолі. Після перенесеного гепатиту С смаколик  допомагає відновити функції печінки.
Помаранчевий овоч використовують для  дитячого та дієтичного харчування. Його м'якоть рекомендують вагітним під час токсикозу. Гарбуз також добре зарекомендував себе як засіб проти "морської" хвороби.
Насіння гарбуза - чудові ліки проти глистів.  Його застосовують й у разі захворювань сечостатевих органів - особливо при спазмах, що  ускладнюють сечовипускання.       
Гарбузовий сік використовують проти гіпертонії, безсоння, недуг печінки та нирок. Однак він протипоказаний у разі загострень будь-яких шлунково-кишкових захворювань.. 
Смотрите еще рецепты по следующих ссылкам: страви із гарбуза  







Комментариев нет:

Отправить комментарий