четверг, 30 января 2014 г.

як зберегти яблука.


Зберігаються яблука по весни
Щоб зберігати яблука аж до весни без втрат, потрібні спеціальні сховища, яких, зрозумі­ло, у дачників і власників присадибних ділянок не­має. Як можна добре зберігати яблу­ка на горищі опалюваного будинку або в підвалі неопалюваної споруди.
Спочатку про горище. Восени намагаюся зняти вро­жай яблук з дерев дуже акуратно. Потім складаю плоди на горищі на тирсі, розкладеній шаром 10 см, яка одно­часно слугує утепленням стелі. Там вони лежать до настання стійких холодів. Потім складаю перебрані й відсортовані яблука у невеликі "бурти", які вкриваю ганчір'ям і сухим листям. Під час відлиг обов'язково знімаю укриття, щоб яблука не зіпсувалися.
Як це не дивно, але за такого способу зберігання під час стійких морозів яблука "почуваються" значно кра­ще, ніж під час відлиг. Однак при цьому варто врахува­ти, що такий результат можна отримати лише за їхньо­го зберігання в опалюваному будинку. Якщо ж при­міщення не опалюється, то на горищі яблука краще не зберігати, бо під час морозів, які сягатимуть 15—16°С, уже через тиждень плоди обов'язково замерзнуть, як би їх не утеплювали.
Щодо неопалюваного приміщення, то в ньому яблу-| ка найкраще зберігати під підлогою, у встановлених на землю ящиках, вистелених зсередини поліетиленовою плівкою. За настання дуже сильних морозів ящики з плодами вкривають сухим листям шаром 50-70 см. Купа листя має бути якнайширшою, наскільки дозво­ляють розміри підвалу.
На мою думку, цей спосіб зберігання яблук взимку навіть кращий за той, коли їх зберігають на горищі, але у нього є один суттєвий недолік: можливість пошкод­ження продукції мишами. Причому за таких умов вона значно вища, ніж за першого способу зберігання плодів. Тож, якщо вирішили зберігати яблука у підвалі! неопалюваного будинку, слід заздалегідь подбати про! те, щоб набридливі гризуни не пошкодили їх.
Як зберегти яблука
Яблука у пакетах
Насамперед зазначу, що на зберігання відбираю ли­ше абсолютно здорові плоди сортів Пепін шафранний; Бабушкіне, Уелсі, Бананове. Ще до початку пакування яблук у поліетиленові пакети розкладаю їх у неопалю­ваному сухому приміщенні. Причому бажано, щоб це була кімната, розташована з північного боку будівлі. А щоб вона не дуже нагрівалася, вікна в ній затуляю па­пером.
На "карантині" витримую яблука протягом 2-3 тиж­нів. За цей період усі плоди, які мали приховані вади, починають псуватися, тому я відбраковую їх і пускаю на переробку. Решту плодів на початку листопада, коли вже значно похолодає і яблука охолонуть, розкладаю у по­ліетиленові пакети, які міцно зав'язую шпагатом так, щоб всередину не потрапляло по­вітря. Зазвичай, використо­вую пакети такого розміру, щоб у кожний з них помісти­лося 35-40 яблук.
Слід зауважити, що спо­чатку я зберігав пакети з яб-
луками у погребі, але температура там дещо вища, ніж потрібно було для якісного зберігання плодів. Та й сусідство овочів несприятливо впливало на збережен­ня смакових якостей фруктів, навіть незважаючи на те. що вони знаходилися в поліетиленових пакетах. Тому в  останні роки я роблю дещо інакше.
Викопую траншею завглибшки 50-60 см і завширш­ки 1 м, куди складаю пакети з яблуками в один або два  шари так, щоб під час засипання їх ґрунтом зверху був шар землі приблизно ЗО см. Земляний горбик, який утворився над траншеєю після повного її засипання,  накриваю поліетиленовою плівкою від дощів.
За таких умов яблука добре зимують, якщо погода не дуже морозна. За настання сильних морозів додатково  вкриваю сховище для яблук обпалим листям або спеціальними укривними матеріалами. Плоди при цьо­му добре зберігаються, а їхній смак залишається знач­но кращим, ніж у тих яблук, які зберігалися в холодильнику. До того ж, термін зберігання плодів подовжується.  Насамкінець зазначу, що сховище слід розташовувати в такому місці, де воно не підтоплюватиметься ґрун­товими і паводковими вода­ми, а взимку вітри не здува­тимуть з нього сніг. Щодо снігу, то зазвичай насипаю його на укриття шаром 20 см, а в разі відсутності снігового покриву збільшую шар утеплювального мате­ріалу, щоб температура в траншеї не опускалася ниж­че 1-2° тепла. Тільки що ви переглянули як зберегти яблука. Рецепти зберігання і заготовок на зиму дивіться ще за наступними посиланнях домашние заготовки





Комментариев нет:

Отправить комментарий