среда, 1 апреля 2015 г.

ЯК ПРАВИЛЬНО ГОТУВАТИ ЯЙЦЯ

В даний час відомо величезна кількість різноманітних страв на основі яєць і з їх додаванням. Всі страви можна розділити на гарячі і холодні. Існує ряд рекомендацій, яких необхідно дотримуватися при їх приготуванні.
Для початку слід сказати кілька слів про зберігання яєць. Для того щоб вони довго не псувалися, їх потрібно тримати в прохолодному місці при температурі не нижче 2 ° С. При необхідності яйця можна заморожувати, а розморожувати їх слід в холодній солоній воді. Не рекомендується зберігати яйця разом з продуктами, що володіють сильним запахом, оскільки вони здатні впитивать в себе різні аромати. У холодільник яйця викладають загостреним кінцем вниз. У цьому випадку вони довше зберігаються.
Для того щоб перевірити свіжість яєць, їх викладають в ємність з дуже солоною водою. Свіжі яйця опускаються на дно, а зіпсовані спливають на поверхность. Двотижневі яйця будуть в цьому випадку плавати в товщі води. Перед приготуванням яйця слід вимить холодною водою з додаванням невеликой кількості питної соди. В іншому випадку вони можуть стати причиной розвитку кишкових інфекцій, ¬ приклад сальмонельозу.
Яйця всмятку варять 4 хвилини, круто - не менше 10 хвилин. Для того щоб білок став щільним, а жовток залишався рідким, яйця опускають у киплячу воду і варять на сильному вогні. Якщо покласти їх у холодну воду і готувати подібним образом, тоді жовток буде твердіше білка. Попередньо охолоджені яйця нерідко лопаються при варінні. Щоб уникнути цього, воду перед варінням підсалівають. У цьому випадку вміст лопнувшего яйця не випливає. Крім того, щоб запобігти лопанью яєць, їх протикають голкою з тупого кінця або кладуть на дно каструлі перевернуте блюдце. Відрізнити варене яйце від сирого можна, просто покрутивши на столі. Перше бистро і довго обертається, коли як останній скоро зупиняється.
Для того щоб легко очистити варене яйце, його спочатку витримують у холодній воді 10 хвилин.
У російської кулінарії яйця качок і гусей в сирому вигляді традиційно використовують лише для приготування тіста. Можна також  їх у вареному вигляді, проте їх смак досить специфічний. Щоб приготувати варені яйця без шкаралупи, у воду додають оцет і сіль. Після закипання воду сильно перемішують, щоб утворилася воронка. У неї і виливають яйця, які виймають шумовкой, після того як згорнеться білок.
Для приготування яєчні переважніше використовувати товстостінну сковороду з важким дном. У ній розігрівають рослинне масло або розтоплюють вершкове, потім розбивають в неї яйця і смажать 30 секунд на сильному вогні, а потім 1 хвилину - на середньому.
У цьому випадку білок підсмажиться, а жовток залишиться напіврідким.Мало хто знає, що омлет з'явився в кулінаріі в XIX столітті завдяки імператору Австро-Угорщини Францу-Йосифу. Проголодавшись на полюванні, він зайшов у селянський будинок. Перелякана господиня на швидку руку приготувала страву з усього, що було під рукою: з борошна, молока, яєць, цукру і родзинок. Незважаючи на дивний вигляд, блюдо дуже сподобалося імператору на смак і досі відомо як кайзеровский омлет.У тому чи іншому вигляді омлети відомі в кулінарії багатьох країн світу. Так, в Іспанії здавна популярна тортилья - омлет з додаванням картоплі та цибулі, в Італії - фріттата, в США люблять так званий
Денверський омлет, в який додають шинку, цибулю і солодкий перець. У Японії відомі дві разновідності омлету - омуретсу і омурайсу. Перше блюдо - омлет, приготовлений в західному, європейському стилі, а другий - традиційна страва з рису, залитого збитими яйцями. Мався  аналог омлету і в російській кухні - драчена, яка готувалася з яєць, змішаних з молоком і картоплею. Іноді останній замінювали борошном або крупами. Омлет найкраще готувати зі свіжих яєць, які можна змішати з молоком, вершками, сметаною, бульйоном, кефіром і навіть з пивом. У омлет добавляют стільки чайних ложок рідини, скільки яєць пішло на його приготування. Для того щоб омлет був пишніше і не осідав, в нього нерідко додають борошно, мелені сухарі або манну крупу. Традиційно омлети смажать на вершковому маслі, змішуючи його з яєчною сумішшю, однак можна готувати його на рослинному маслі або салі.   Приготування страв із яєць дивіться тут.



Комментариев нет:

Отправить комментарий