Плоди обліпихи можуть зберігатися декілька днів,
але бажано переробити їх у день збирання. Тоді в них краще зберігаються
вітаміни та поживні речовини.
Натуральний сік. Перебрані ягоди
обліпихи розчавити дерев'яним товкачем в емальованому посуді, залити водою,
підігрітою до 60°С (на 1 кг ягід додати 1 склянку води), через декілька годин
вичавити сік. Дають соку відстоятися, знімають з осаду, підігрівають до 75-80°С
і відразу ж розливають у гарячі скляні банки місткістю 0,5- 1 л. Пастеризують
при 85°С 15-20 хвилин і герметично закривають кришками. Зберігають у
прохолодному місці.
Під час виготовлення соку з обліпихи необхідно
мати на увазі, що значна кількість активних речовин, які є в плодах,
нерозчинна в воді і не переходять у сік. Тому вичавки після виготовлення соку
використовують для одержання обліпихової олії, приготування пюре, пастил,
начинок.
Обліпиховий сік з м'якушем. 1 кг обліпихи, 300-400 г цукру, 2 склянки
води. Ягоди на 2-3 хвилини опустити в киплячу воду, потім протерти крізь
сито. В отримане пюре додати цукровий сироп, підігріти до 75-80°С, розлити в
гарячі скляні банки. Пастеризувати 15-20 хвилин, закрити кришками.
Обліпихово-яблучний сік.
1 склянка обліпихового соку, 4 склянки
яблучного соку, 50-70 г цукру.
Обліпиховий і яблучний соки змішати, додати
цукор за смаком, підігріти до 70-75°С, швидко розлити в гарячі скляні банки
ємкістю 0,5-1 л. Пастеризувати 15-20 хвилин і герметично закрити кришками.
Обліпиха рецепти
Обліпихова олія. Найбільше олії
міститься в насінні і в шкірці. Одержані після вичавлювання соку вичавки
підсушують на повітрі, а в духовці - за температури не вище 100°С. Потім їх
подрібнюють, кладуть в емальований або скляний посуд, заливають такою самою
кількістю рафінованої соняшникової чи кукурудзяної олії і щільно закривають
кришкою. Суміш витримують у темному теплому місці протягом двох-п'яти днів,
перемішуючи не менш як двічі на добу. Далі цю суміш вичавлюють і отриманою
рідиною заливають свіжу порцію таких самих плодових вичавок. За 2-5 днів нову
суміш теж вичавлюють.
Для повного видалення обліпихової олії вичавки
знову заливають свіжою порцією соняшникової олії, витримують 2-5 днів і знову
відціджують. Злитою масою заливають свіжу порцію вичавок ягід. Одержують
подвійну або потрійну екстракції олії обліпихи різної концентрації. При цьому
вичавки знебарвлюються, а олія набуває оранжевого кольору та запаху обліпихи.
Обліпихову олію можна добути й іншим способом.
Вичавити з плодів сік і злити його в скляний посуд (бажано, щоб він був до
верху звужений). Залишити так на 24 години. Після цього з поверхні соку
зібрати олію. Вичавки використовують для приготування пюре, пастили, начинок.
Обліпиха рецепти
Сирий джем. Вичавлений
натуральний сік змішують з цукром у співвідношенні 1:1. Помішуючи, нагрівають
до 85°С до повного розчинення цукру. Потім розливають у банки місткістю 0,5-1
л, пастеризують 10 хвилин, закривають і охолоджують. Зберігають у холодильнику
або в погребі.
Компот. Плоди з
неушкодженою шкірочкою миють, складають у скляний посуд місткістю 0,5-1 л,
заливають гарячим цукровим сиропом 65-70%-ної концентрації, пастеризують 20
хвилин і герметично закривають кришками.
Обліпиха рецепти
Обліпиха, протерта з цукром.
Плоди
перетирають з цукром у співвідношенні 1:1 в емальованій мисці. Роблять це так,
щоб одна частина їх перетерлася, а інша залишилася цілою. Суміш кладуть у
банки місткістю 0,25-0,5 л, заповнюють їх на 4/5 об'єму, зверху засипають
цукром і закривають кришками. Зберігають у прохолодному місці.
Сік з медом та м'ятою. Три склянки
обліпихового соку змішати з 50 г меду , додати 1 склянку перевареної води і
півсклянки відвару м'яти польової. Готовий напій потримати дві години в
прохолодному місці.
Обліпиха рецепти
Варення. 1 кг обліпихи, 1,5 кг цукру, 4 склянки води. Перебрані й
вимиті плоди обліпихи заливають цукровим сиропом і ставлять у холодне місце на
3-4 години. Потім на друшляку відокремлюють сироп від ягід, доводять до
кипіння. Знімають з вогню, охолоджують, кладуть у нього ягоди і на слабкому
вогні доводять до готовності.
Варення з обліпихи з волоськими горіхами.
200 г подрібнених ядер волоського горіха
варити в цукровому сиропі (у трьох склянках води розчинити 1,5 кг цукру)
протягом 20 хвилин. Потім додати 1 кг ягід обліпихи і продовжувати варити ще
20 хвилин. Варення зберігати в прохолодному місці.
Обліпиха рецепти
Обліпиховий мус. Відібрати й
помити 400 г плодів, потовкти їх, влити 2 склянки води, перемішати і протерти
крізь сито. Вичавки залити двома склянками води, довести до кипіння і
процідити. У відвар покласти 200 г цукру та 4 г розмоченого у воді желатину. Цю
суміш довести до кипіння, охолодити, влити в неї сік обліпихи і збити, щоб
з'явилася піна. Мус розлити у вазочки і поставити на холод до утворення желе.
Обліпихове желе. З склянки обліпихового соку з м'якоттю, 2
склянки яблучного соку з м'якоттю, 800 г цукру.
Із свіжих або заморожених ягід обліпихи
приготувати сік з м'якоттю без цукру, змішати із свіжоприготованим яблучним
соком, підігріти, розчинити цукор, довести до кипіння і варити до готовності.
Розмішати желе в гарячому вигляді. Тільки що ви переглянули Обліпиха рецепти
приготування .Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнях:
Комментариев нет:
Отправить комментарий