вторник, 11 февраля 2014 г.

обліпиха рецепти


Плоди обліпихи можуть зберігатися декілька днів, але бажано переробити їх у день збирання. Тоді в них краще зберігаються вітаміни та поживні речовини.
Натуральний сік. Перебрані ягоди обліпихи розча­вити дерев'яним товкачем в емальованому посуді, зали­ти водою, підігрітою до 60°С (на 1 кг ягід додати 1 склян­ку води), через декілька годин вичавити сік. Дають соку відстоятися, знімають з осаду, підігрівають до 75-80°С і відразу ж розливають у гарячі скляні банки місткістю 0,5- 1 л. Пастеризують при 85°С 15-20 хвилин і герметично закривають кришками. Зберігають у прохолодному місці.
Під час виготовлення соку з обліпихи необхідно ма­ти на увазі, що значна кількість активних речовин, які є в плодах, нерозчинна в воді і не переходять у сік. То­му вичавки після виготовлення соку використовують для одержання обліпихової олії, приготування пюре, пастил, начинок.
Обліпиха рецепти
Обліпиховий сік з м'якушем. 1 кг обліпихи, 300-400 г цукру, 2 склянки води. Ягоди на 2-3 хвилини опустити в киплячу воду, потім протерти крізь сито. В отримане пюре додати цукровий сироп, підігріти до 75-80°С, розлити в гарячі скляні банки. Пастеризувати 15-20 хвилин, закрити кришками.
Обліпихово-яблучний сік. 1 склянка обліпихового соку, 4 склянки яблучного соку, 50-70 г цукру.
Обліпиховий і яблучний соки змішати, додати цукор за смаком, підігріти до 70-75°С, швидко розлити в га­рячі скляні банки ємкістю 0,5-1 л. Пастеризувати 15-20 хвилин і герметично закрити кришками.
Обліпиха рецепти
Обліпихова олія. Найбільше олії міститься в насінні і в шкірці. Одержані після вичавлювання соку вичавки підсушують на повітрі, а в духовці - за температури не вище 100°С. Потім їх подрібнюють, кладуть в емальова­ний або скляний посуд, заливають такою самою кількіс­тю рафінованої соняшникової чи кукурудзяної олії і щіль­но закривають кришкою. Суміш витримують у темному теплому місці протягом двох-п'яти днів, перемішуючи не менш як двічі на добу. Далі цю суміш вичавлюють і отри­маною рідиною заливають свіжу порцію таких самих пло­дових вичавок. За 2-5 днів нову суміш теж вичавлюють.
Для повного видалення обліпихової олії вичавки знову заливають свіжою порцією соняшникової олії, витримують 2-5 днів і знову відціджують. Злитою ма­сою заливають свіжу порцію вичавок ягід. Одержують подвійну або потрійну екстракції олії обліпихи різної концентрації. При цьому вичавки знебарвлюються, а олія набуває оранжевого кольору та запаху обліпихи.
Обліпихову олію можна добути й іншим способом. Ви­чавити з плодів сік і злити його в скляний посуд (бажано, щоб він був до верху звужений). Залишити так на 24 годи­ни. Після цього з поверхні соку зібрати олію. Вичавки ви­користовують для приготування пюре, пастили, начинок.
Обліпиха рецепти
Сирий джем. Вичавлений натуральний сік змішують з цукром у співвідношенні 1:1. Помішуючи, нагрівають до 85°С до повного розчинення цукру. Потім розливають у бан­ки місткістю 0,5-1 л, пастеризують 10 хвилин, закривають і охолоджують. Зберігають у холодильнику або в погребі.
Компот. Плоди з неушкодженою шкірочкою миють, складають у скляний посуд місткістю 0,5-1 л, заливають гарячим цукровим сиропом 65-70%-ної концентрації, пас­теризують 20 хвилин і герметично закривають кришками.
Обліпиха рецепти
Обліпиха, протерта з цукром. Плоди перетирають з цукром у співвідношенні 1:1 в емальованій мисці. Роблять це так, щоб одна частина їх перетерлася, а інша залиши­лася цілою. Суміш кладуть у банки місткістю 0,25-0,5 л, заповнюють їх на 4/5 об'єму, зверху засипають цукром і закривають кришками. Зберігають у прохолодному місці.
Сік з медом та м'ятою. Три склянки обліпихового соку змішати з 50 г меду , додати 1 склянку переваре­ної води і півсклянки відвару м'яти польової. Готовий напій потримати дві години в прохолодному місці.
Обліпиха рецепти
Варення. 1 кг обліпихи, 1,5 кг цукру, 4 склянки води. Перебрані й вимиті плоди обліпихи заливають цукро­вим сиропом і ставлять у холодне місце на 3-4 години. Потім на друшляку відокремлюють сироп від ягід, дово­дять до кипіння. Знімають з вогню, охолоджують, кладуть у нього ягоди і на слабкому вогні доводять до готовності.
Варення з обліпихи з волоськими горіхами.
 200 г подрібнених ядер волоського горіха варити в цукрово­му сиропі (у трьох склянках води розчинити 1,5 кг цук­ру) протягом 20 хвилин. Потім додати 1 кг ягід обліпи­хи і продовжувати варити ще 20 хвилин. Варення зберігати в прохолодному місці.
Обліпиха рецепти
Обліпиховий мус. Відібрати й помити 400 г плодів, потовкти їх, влити 2 склянки води, перемішати і про­терти крізь сито. Вичавки залити двома склянками во­ди, довести до кипіння і процідити. У відвар покласти 200 г цукру та 4 г розмоченого у воді желатину. Цю суміш довести до кипіння, охолодити, влити в неї сік обліпихи і збити, щоб з'явилася піна. Мус розлити у ва­зочки і поставити на холод до утворення желе.
Обліпихове желе. З склянки обліпихового соку з м'якоттю, 2 склянки яблучного соку з м'якоттю, 800 г цукру.
Із свіжих або заморожених ягід обліпихи приготувати сік з м'якоттю без цукру, змішати із свіжоприготованим яблуч­ним соком, підігріти, розчинити цукор, довести до кипіння і варити до готовності. Розмішати желе в гарячому вигляді. Тільки що ви переглянули   Обліпиха рецепти приготування .Рецепти приготування дивіться ще за наступними посиланнях:

Комментариев нет:

Отправить комментарий